skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Viktor Lorger, dr. med. – zdravnik v Šmarju pri Jelšah od 1924 do 1964

Viktor Lorger se je rodil 12. novembra 1891 v Šmarju pri Jelšah v preprosti trški družini materi Otiliji in očetu Francu. Po končani osnovni šoli v Šmarju je gimnazijo obiskoval v Celju, študij pa je nadaljeval na medicinski fakulteti v Gradcu. Zaradi prve svetovne vojne je moral študij prekiniti  in se pridružiti avstro-ogrski vojski. Leta 1915 je bil ujet in zaprt v rusko ujetništvo v Sibiriji. Viktor Lorger se je tudi v vojski izobraževal. Tam je pridobil čin oficirja in ker se je šolal za zdravnika, je lahko v ujetništvu preživel v boljših razmerah kot navaden vojak. V skromnih razmerah ujetništva, izven urejenih zdravstvenih ustanov je nudil zdravniško pomoč in si z improvizacijami potrebnimi pri opravljanju tudi zahtevnejših kirurških posegov  pridobil veliko izkušenj.

Read more

S privatno ordinacijo dr. Viktorja Lorgerja je bila povezana tudi Reševalna služba, ki so jo ustanovili leta 1946 pri Občinskem rdečem križu. V stavbi, kjer so imeli Habjanovi in Wagnerjevi nekoč hleve, je bila šmarska Policijska postaja, ki je obveščala reševalce o nujnem prevozu bolnikov. Voznik reševalec je čakal na poziv v reševalnem vozilu, ki je bilo parkirano pod lipo ob hiši Vide Lorger, rojstni hiši dr. Viktorja Lorgerja. Kot okrajni sanitetni referent in vztrajen organizator preventivnega dela je dr. Viktor Lorger prirejal številne tečaje o higieni in prvi pomoči ter organiziral potujoče razstave o preventivni medicini. 

Dr. Viktor Lorger je v Šmarju sodeloval pri rdečem križu, v številnih društvih in pomagal pri ohranjanju kulturnega utripa in povezovanja ljudi. Aktiven je bil tudi na političnem področju, od leta 1934 do 1936 je bil predsednik občine Trg Šmarje pri Jelšah in predsednik krajevnega šolskega obora, katerega član je bil več let. Pod njegovim načelstvom je bila leta 1936 ustanovljena Vodovodna zadruga z omejeno zavezo, v okviru katere so zgradili zajetje za vodovod v Šmarju pri Jelšah. Olepševalno društvo Procvit je na pobudo dr. Viktorja Lorgerja leta 1930 v Šmarju pri Jelšah zgradilo bazen.

Odlikovalo ga je trdno medicinsko znanje, izredna delavnost in osebno prizadevanje. Bil je cenjen zdravnik, ljudje so mu zaupali in ga spoštovali. Za svoja prizadevanja, za obsežno in plodovito dejavnost je prezidij narodne skupščine FLRJ dr. Viktorja Lorgerja odlikoval  z medaljo dela in redom za zasluge za narod. Zaradi velikih zaslug za slovensko zdravništvo ga je leta 1961 Občni zbor SZD v Celju izvolil za častnega člana.

 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

history

Author of the digital collection

Mateja Žagar

Keywords

ZOBOZDRAVSTVO, ZDRAVSTVO, 20. stoletje, 19. stoletje, DOMOZNANSTVO, RAZSTAVE, krajevna zgodovina

Published

07.12.2019 06:56

Modified

06.07.2020 13:08

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam