skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Velikonočne voščilnice Julke Lavriha v Knjižnici Pavla Golie Trebnje

Pomemben del zbirke slikovnega greadiva Knjižnice Pavla Golie Trebnje je zbirka voščilnic in razglednic, ki jih je v času 1907-1930 prejela gospa Julka Lavriha iz Dolenje Nemške vasi. Podarili so nam jo leta 2019, obsega skoraj 600 voščilnic in razglednic z različnimi motivi (motivi prve svetovne vojne, verskih in osebnih praznikov, umetniške razglednice z motivi zaljubljencev, rož, pokrajin in umetniških del). 

Pričujoča digitalna zbirka je druga tematska zbirka voščilnic, ki jo predstavljamo na spletnem portalu Kamra; posvečena je voščilnicam za veliko noč. Navado pisanja voščilnic ob spomladanskih praznovanjih, predvsem za veliko noč in binkošti, so pravzaprav sprožili založniki in izdajatelji razglednic. Pošiljanje voščilnic in razglednic je bilo priljubljeno predvsem od okoli leta 1897 do tridesetih let 20. stoletja (t. i. zlata doba razglednic). S prihodom novih komunikacijskih tehnologij se je vloga voščilnic in razglednic sicer ohranila, je pa dobila nove oblike in razsežnosti.

Na razglednicah oz. velikonočnih voščilnicah so poleg zajcev, cvetlic in jajc, pogosto upodabljali peteline in zlasti piščance. Slednji predstavljajo življenje, ki se je materializiralo iz jajca. So znanilci pomladi in novega letnega (življenjskega) ciklusa.

Voščilnice smo razdelili glede na datum prejema in državo provenience. Voščilnice so v večini opremljene z znamkami Avstro-ogrske monarhije (1907-1918) in Kraljevine Slovencev, Hrvatov in Srbov. Voščilnice in razglednice so bile shranjene v dveh albumih iz obdobja, v katerem so nastale.

Poleg albumov, vam v uvodu predstavljamo voščilnico z znamko Države Slovencev, Hrvatov in Srbov, poslano (šele) aprila 1919 z motivom mačic in voščilnico brez datuma in znamke z motivom velikonočne butare in piščančkov (prejeta predvidoma med 1920 in 1930.

 

Read more

VIRI IN LITERATURA:

  • Voščilnice in razglednice Knjižnice Pavla Golie Trebnje

LUKAN, W. (1985). H kulturni zgodovini razglednic. V: Pozdrav iz Ljubljane. Ljubljana : Mladinska knjiga

OVSEC, D. (1992). Velika knjiga o praznikih. Ljubljana : Domus

POŠTA na slovenskih tleh (1997). Ljubljana : Pošta Slovenije

Spomladanska praznovanja na vočilnicah: https://www.Kamra.Si/digitalne-zbirke/item/spomladanska-praznovanja-na-voscilnicah.Html

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Patricija Tratar

Keywords

VOŠČILNICE, VELIKA NOČ

Published

29.03.2021 11:32

Modified

29.03.2021 11:32

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam