skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Veliki tolminski punt

Tolmince so za puntarje označevali že najmanj od prve polovice 16. stoletja dalje. Takrat (1538–1557) je prišlo do prvega večjega vala uporov, ki so bili uperjeni predvsem proti cerkveni oblasti. Kljub prihodu Tolminske pod Habsburžane si je namreč dotedanji lastnik čedajski kapitelj še vedno prizadeval ohraniti čim več nekdanjih pravic, zaradi česar je prihajalo med fevdalci in kapitljem ter duhovščino in kmeti do stalnih sporov.

Read more
Do ponovnega upiranja je prišlo tudi v začetku 17. stoletja. Leta 1605 so se Volčani uprli tolminskemu glavarju Formentiniju, ki jim je zaradi neplačanih davkov zaplenil živino. Leta 1627 pa je prišlo do vsesplošnega upora zaradi novo vpeljanega davka na novine (na novo izkrčen svet), nadomeščanja tlake z denarnimi dajatvami ter nove mitnine na vino. Že takrat je bila ustanovljena tudi kmečka zveza, ki je za svoje delovanje pobirala poseben puntarski davek.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Karla Kofol

Keywords

Gorica, Goriška, KMEČKI UPORI, kmečko življenje, KMETJE, Tolmin, tolminski punt, ZGODOVINA

Published

22.01.2014 09:49

Modified

23.07.2018 12:59

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam