skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Kulturna dediščina na Rihpovcu

Na Rihpovcu imajo nekaj skulptur, ki jih je iz kamna jih je izdelal častni član Ivan Pirnovar na prireditvah Ex tempore na Rihpovcu. Ena vas pozdravi že na hribu nad vasjo, tri pa so postavljene pri luži. Skulpturo ženske s košem, iz lesa, je izdelal pokojni Stane Novak iz Trebnjega na v okviru Ex tempore leta 2005.  Poimenovali so jo Pavla. Leta 2017 se ji je pridružila hči, ki še nima imena, izdelal jo je vaščan Silvo Beguš.

Read more

Kapelico na začetku vasi iz smeri Lukovka je da leta 1880 postaviti Franc Zupančič, po domače Ocvirkov, z namenom prošnje za rojstvo otrok. Rodili so se mu trije fantje in dve dekleti. Kapelica je bila prvi takšen objekt v vasi. V lini kapelice je bil nameščen kip Boga, ki ga je nekaj let pred postavitvijo kapelice izrezljal berač, ki se je nekaj dni prehranjeval pri Ocvirkovih in jim ga izročil v zahvalo. Po 105 letih je kipec izginil neznano kam, eden izmed vaščanov ga je nadomestil z kipcem iz Španije. Še nekaj let pred letom 2001 je bila kapelica mesto zadnjega slovesa vaščanov od pokojnika, imela pa je tudi povezovalno vlogo, saj so se pri njej vaščani zbirali v času šmarnic.

»Štefina kapelica« je bila zgrajena 1904, pred nekaj leti pa je s prispevki vaščanov dobila novo preobleko. 

Na Rihpovcu hranijo tudi staro kmečko orodje in pripomočke, ki ga predstavljajo v svojem glasilu in na prireditvah.

Literatura:

V slogi je moč : bilten Rihpovec. - Leto 1, št. 1 (2001), str. 7.

V slogi je moč : bilten Rihpovec. - Leto 15, št. 1 (2015).

 

Location

Show location

Information

Categories

sculpture

Author of the digital collection

Patricija Tratar

Keywords

LESENI IZDELKI, SLOVENSKO KIPARSTVO

Published

22.04.2020 09:13

Modified

02.04.2020 14:52

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam