Map  

Utrinki zaloške ulice

"Prelepa je zaloška fara, še lepši je naše ul'ce zbor." Read more
Ulica v Zalogu že 29. leto zapovrstjo prireja svoj praznik ulice. Srečanje sosedov je preraslo v obvezni vsakoletni dogodek, ki ima za kraj srečanja ulico.

Zgodba se je začela leta 1981, ko so moški prebivalci ulice sklenili, da bodo počastili svoje žene in jim pripravili piknik. Ta zamisel je postala tradicija, ki zdaj povezuje že četrto generacijo ljudi, ki so del ulice. Nihče ne želi zamuditi tega dogodka, ki vsako leto prinese druženje, veselje, prijateljstvo. Vse poletje so udeleženci srečanja z mislimi pri zadnjem koncu tedna v avgustu, ko se bodo srečali, poklepetali, se poveselili in obujali spomine.

Vsako leto je malo drugače, nekaj opravil pa je vedno istih. Nikoli ne manjka napis, ki opozarja na Srečanje sosedov. To mimoidoče ljudi seznani, da je na ulici veselo. Tudi tradicionalno kuhanje golaža je običaj, ki pa ostaja še vedno v rokah najstarejših članov ulice. Kuhinje so ta dan že založene s sladkimi dobrotami, otroci pripravljeni na igro.

Popoldan je čas, ko se zberejo vse družine za mizo. Pri kosilu se zatopijo v pogovor in z besedo ter fotografijami obujajo spomine na pretekla srečanja. Zazveni tudi pesem Himna ulice: "Lepo ti poje naše ul'ce zbor, prijateljstvo je njen patron".

Ulični piknik je bil omenjen v občinskih glasilih. Kroniko in povabilo, naj jih občani posnemajo, je napisala Boža Stojanovič.


Photo gallery

Location

Show location

Information

Keywords

PRIREDITVE, ulica, ULICE, Zalog Ljubljana

Published

11.10.2010 20:30

Modified

25.07.2012 11:29

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam