Map  

Uranjek, Pajštva, Groblek

Oče Ivan in mama Barbara sta rojena na Ponikvi nad Žalcem. Oče je po 1.svetovni vojni iz ujetništva v Sibiriji z ženo in otrokom Ivanom odšel za kruhom kot železničar na Rakek. Read more
Tam so se jima rodili hčerke Milka, Stana in Nuša, ter sin Milan. Kot železničar je Ivan dobil delo na postaji v Celju. Zato so se vrnili v Arjo vas in se kot dninarji vselili v Korenovo hišo. Leta 1936 so na Korenovi zemlji postavili novo hišo. Vsi njuni otroci so si postavili hiše v Arji vasi, doma je hišo nadzidala hči Nuša, poročena z Mirnik Tonetom z Zaloške gorice. V njej tudi prebiva, skupaj  s sinom Igorjem, snaho Barbaro Grum iz vasi, ret vnukinjama  Marušo in Jernejo.  

Pajštva

Včasih je na koncu vasi stala kamnita pritlična hiša imenovana Pajštva, namenjena za stanovanja revnim vaškim pastirjem. Od občine jo je odkupil Pepč. Hči se je poročila s Kramarjem, čevljarjem- šošterjem v Arji vasi v Mehčevi hiši. Imela sta sinova Lojza in Fredija. Fredi ima z ženo Marto sina Sandija, oba stanujeta v lepo obnovljeni in nadzidani stanovanjski hiši.   

Groblek

Je bila ena največjih kmetij v Arji vasi. Oče Benjamin in žena Fanika Ratej sta uspešno kmetovala. Imela sta sina Minka, ki je v Angliji študiral veterino in hčerko Blanko, zdravnico v Celju. Oba sta bila brez otrok. Beno je bil železničar. Kmetovali so do leta 1970, ko so zemljo dali v najem, gospodarsko poslopje na dvorišču pa v najem avtomehanikoma Štamolu in Hudoverniku. Gospodar Beno je umrl leta 1986, otroka Minko in Blanka pa po letu 2000. Današnji lastnik je nečak Kač Miran iz Ruš, ki nepremičnino po delih prodaja.


Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam