skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Udarila je reforma

Leto 1965 je bilo zaznamovano z vr­sto dogodkov doma in po svetu. Med­tem ko se je sovjetski kozmonavt Aleksej Leonov prvič "sprehajal" po vesolju in ko smo v domovini načr­tovali gospodarsko reformo ter odpra­vo okrajev, je Celjski tednik prazno­val že dvajseti rojstni dan.

Read more
Že v prvi številki je glavni urednik Rudi Lešnik z velikim optimizmom naznanil no­vo leto, ki so ga pri tedniku pričeli z rekordno naklado 19.500 izvodov (Delo je imelo na Celjskem v tem ob­dobju 10.542, Večer pa 7089 naroč­nikov). »Celjski tednik še nikoli ni do­segel tako visoke naklade«, je ured­nik sporočil svojim bralcem. Čeprav so se soočali s velikimi finančnimi težavami, se je Celjski tednik pred­stavil v novi obliki in s pestrejšo vse­bino.
Kaj kmalu se je pokazalo, da je bil optimizem uredništva le nekoliko pretiran, kajti nov izdajateljski svet pri ustanoviteljih nikakor ni mogel zagotoviti dovolj sredstev za brez­skrbno izdajo tednika. V takšnih okoliščinah so se povsem normalno porajale težnje, da bi časopis prodajali po ekonom­skih cenah, kar pomeni, da bi morali ceno dvigniti vsaj za dvakrat; s 30 na 60 dinarjev. To pa je bilo za naročni­ke in oblast v tem obdobju po­vsem nesprejemljivo.
Do podobnega zaključka so prišli člani Društva novinarjev Slovenije, ki so jeseni 1965 v Kranju na posvetova­nju o materialnih vprašanjih lokalnih listov. Razprava, v kateri je sodeloval tudi takratni predsednik Društva novinar­jev Slovenije Franc Šetinc, je poka­zala, »da bi bila materialna osamo-
s­vojitev pokrajinskih glasil v prehodu na ekonomske cene možna, da pa bi pomenilo to v bistvu komercializaci­jo, ki z družbeno političnega stališča ni sprejemljiva ...«
»Jasno je, da bi v takem primeru lokalni tisk izgu­bil svojo osnovno funkcijo«,  je v po­ročilu s posveta zaključil takratni od­govorni urednik Celjskega tednika.

Photo gallery

Information

Categories

society

Author of the digital collection

Janko Germadnik

Keywords

ČASNIKI, ČASOPISI

Published

18.11.2010 08:13

Modified

21.02.2018 07:47

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam