skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  
Za pester učni program je na Mali Loki skrbelo veliko osebja, ki je ostalo učenkam dobro v spominu. Read more
Gospe iz letnika 1957/58 so navedle naslednja imena: ravnatelj – Stane Češarek, učiteljice – Olga Starc (samo 3 mesece), Katica Kržišnik, Marija Prijatelj, Vera Šavli, Antonija Sodja, mentorice oziroma pomočnice – Francka Rajnar, Lojzka Turnšek in Francka Cvet. Omenjale pa so tudi učitelja petja gospoda Mahniča.
Gospa Sodja je na Mali Loki preživela štiri leta – od 1956 do 1960. Službo je dobila na podlagi razpisa, pred tem pa je imela že nekaj delovnih izkušenj, končala je Srednjo kmetijsko šolo v Mariboru. Malološke gojenke je poučevala sledeče predmete: živinorejo, svinjerejo, perutninarstvo, sadjarstvo, telovadbo in slovenščino. Pri kmetijskih predmetih je vodila tudi praktično delo. Tako je delala v hlevu, kurnici, svinjaku, sadovnjakih in na polju.

Medsebojne odnose lepo opisuje tudi gospa Rajnar. Pravi, da so bile z učenkami in učiteljicami v prijateljskih odnosih. Z nekaterimi še danes goji stike. Zapisala je tudi, da gojenke gradu niso smele zapuščati razen v primeru, ko so dobile obisk od doma. Tudi po njenem mnenju je bila šola zelo cenjena, predvsem zaradi gospodinjstva. Sama je sicer na Mali Loki začela delati leta 1952, takoj po končani Kmetijsko gospodinjski šoli. Poučevala je kuhanje in ekonomstvo. Svoj delovni dan je začela v kuhinji z dežurnimi dekleti, kjer so za vse pripravile zajtrk. V času počitnic je vodila tudi gospodinjske tečaje. Med posebne zanimivosti je zapisala še, da nihče iz šole ni smel hoditi k maši. Kdor bi to storil, bi bil nemudoma izključen.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Keywords

KMETIJSTVO, POKLICNE ŠOLE, ŠOLE

Published

12.11.2013 14:42

Modified

03.12.2013 14:04

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam