skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Tudi Domžale so imele svoj "Vatikan"

Vatikan je bil gostinski lokal na Kolodvorski cesti v Domžalah. Predstavljal je maskoto Domžal. Svoja vrata je za goste odprl že pred davnim letom 1940 in to že zelo zgodaj zjutraj. Veliko gostov mu je ostalo zvestih vse do leta 1997, ko je za vedno zaprl svoja vrata. Read more

Zgodba o Vatikanu se je začela takrat, ko je brivec del Bello po preteku najemne pogodbe, lokal prepustil Matiji Ravnikarju, po domače Papeževemu s Prevale. Ker je bil po novem lastnik lokala ali bolje rečeno gostilnice Papež, h kateremu so ljudje hodili na žganje, pivo, pol klobase ali vino, se ga je prijelo ime Vatikan. K Papažu - le kam drugam, če ne v Vatikan.

Tudi Vatikan ni ušel nacionalizaciji in je iz rok Ravnikarjev prešel v last Gostinskega podjetja Domžale in je bil v lasti t.i. družbene lastnine. Po propadu Gostinskega podjetja Domžale leta 1978, se je lokal pridružil Napredku.

Napredek je nadaljeval z gostinsko dejavnostjo Vatikana. Pod okriljem Napredka je bil tudi obnovljen. Ko so podpisali pogodbo z Železniško postajo v Domžalah, so rešili tudi problem sanitarij v lokalu.

Čez nekaj let je prišla denacionalizacija in Vatikan je ponovno prešel v last potomcev oz. dedičev Ravnikarjev. Napredek je sklenil enoletno pogodbo z novimi lastniki. Ko so v Napredku ugotovili, da lokal finančno ni uspešen, so se odločili za zaprtje. Tako je Napredek z novim letom 1997 prenehal z gostinsko dejavnostjo v Vatikanu.

Konec zgodbe je tak, da so se ključi lokala vrnili starim lastnikom in od takrat lokal sameva. Žalosten konec simpatičnega lokalčka, ki je na Kolodvorski ulici dolga leta kraljeval s svojo skromnostjo in preprostostjo – kot »pravi« Vatikan.

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam