skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Trg Svobode in spomenik NOB

Trg svobode je sicer novejši mariborski trg in se nahaja ob robu mariborskega mestnega jedra. Ko so v začetku 19. stoletja zasuli grajski obrambni jarek, so na tem mestu uredili grajski vrt. Zaradi povečanega obiska sejma na Slomškovem trgu je občina začela razmišljati o novem trgu. V ta namen je odkupila zemljišče grajskega vrta in uredila trg, ki je nosil ime Sophien Platz po grofici Sofiji Brandis. Po 1. svetovni vojni je trg dobil današnje ime.

Prvi konkretni pogled na današnji Trg svobode se na razglednici pojavi že pred letom 1900. Seveda je poimenovanje motiva identično njegovi vsebini: die Burg – Grad.

Read more

Na trgu po letu 1975 nič več ne prevladuje grajska stavba. V ospredje stopi bronast spomenik NOB, delo Slavka Tihca. Trg s spomenikom NOB v 80. letih 20. stoletja tako dobi nov pomen. V 80. in 90. letih spomenik postane sestavni del izbranih poudarkov mesta. V pogled z vzhoda ali zahoda se po letu 1975 zmeraj ujame spomenik.

Motiv modernega spomenika pred grajsko stavbo daje poudarek spoštovanju preteklosti in vrednot NO in hkrati prikaže odprtost za drzne likovne in arhitektonske rešitve v mestu.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Gabrijela Kolbič

Keywords

MESTNI TRGI, Trg svobode, Javni spomeniki, NOB, Maribor, Tihec, Slavko

Published

29.01.2021 09:54

Modified

28.01.2021 14:20

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam