Map  

Prve razglednice so bile natisnjene v tehniki barvne litografije ali kromolitografije. Razglednice so bile zelo natančno izdelane in predvsem zelo estetske, niso pa imele velike dokumentarne vrednosti, saj so bila to umetniška dela, ki niso vedno odražala dejanske podobe upodobljenega kraja. Z razvojem fotografije in z njo novih tiskarskih tehnik (knjigotisk in svetlotisk) se je začel zlati vek razglednic. Ob koncu 19. stoletja so fotografi začeli uporabljati fotografski papir v velikosti razglednice. Pojavila se je t.i. fotorazglednica.

Read more

Z odkritjem knjigotiska in svetlotiska pa so konec 19. stoletja začeli tiskati poceni razglednice v visokih nakladah. Do leta 1920 so bile vse razglednice narejene na podlagi črno-belih slik ali fotografij, ki so jih nato pobarvali z ročno narejenimi barvnimi klišeji.

V 20ih letih 20. stoletja je stare tiskarske tehnike spodrinil preprostejši ofsetni tisk, ki se pri tiskanju razglednic uporablja  še danes. 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Alenka Hren Medved

Keywords

stare razglednice, dopisnice, POŠTA

Published

12.06.2017 10:10

Modified

12.06.2017 09:24

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam