skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Spomini s slikarskega potovanja po Avstrijskem Primorju - August Anton Tischbein

Leta 1842 je August Anton Tischbein skupaj s slikarjem in litografom Augstom Selbom, za tržaškega založnika, Lloyd Adriatic, izdal svojo najbolj znano zbirko litografij o potovanjih po Istri in Kvarnerju »Memorie di un viaggio pittorico nel Litorale austriaco« (Spomini s slikarskega potovanja po Avstrijskem Primorju).

Read more

Tischbein, Anton August, slikar (Rostock, 9. 10. 1805 ─ Trst, 26. 1. 1855).

Izhaja iz družine, ki je v XVIII. in XIX. stoletju imela kar 28 slikarjev. Izobraževal se je v Dresdnu, Berlinu in Münchnu.

Po številnih potovanjih na Nizozemsko, v Nemčijo in Italijo se je leta 1838 naselil v Trstu, kjer je slikal predvsem žanrske prizore z bavarskimi in tirolskimi motivi ter ​​portrete za naraščajočo buržoazijo. Tu se je poročil z boemkinjo Tereso Skwor. Za tržaškega založnika Giovannija Molla je naredil serijo risb na temo tržaških običajev, iz katerih sta Linassi in Locatello naredila litografije.

Med letoma 1840 in 1848 si je ogledal Trst, Pulj, Devin in druge kraje.

Leta 1842 je skupaj s slikarjem in litografom Augstom Selbom (Munich, 1812 ─ Trst, 1859) v Trstu za založnika, Lloyd Adriatic, izdal svojo najbolj znano zbirko litografij o svojih potovanjih po Istri in Kvarnerju »Memorie di un viaggio pittorico nel Litorale austriaco« (Spomini s slikarskega potovanja po Avstrijskem Primorju). Zbirka vsebuje 47 litografij. Ob romantični modi slikanja istrskih mest in podeželja, v tehniki litografije, je Tischbein v svojih  prikazoval tudi tradicionalne narodne noše in običaje, ki jih je predstavil s pomočjo takratnih poklicev v Istri in Kvarnerju. Posebno pozornost je namenil detajlom, obutvi, oblačilom, okraskom, kapam in ženskim frizuram, ki so predstavljali raznolikost tedanje istrske družbe in so bili bogat vir etnografskih in kulturnih študij. 

Litografije so opremljene z besedili znanega zgodovinarja Pietra Kandlerja v dveh jezikih – v italijanščini in s prevodom Jacoba Lowenthala v nemščini. Zbirka je posvečena nadvojvodi Štefanu Habsburškemu, kar je razvidno tudi iz prisotnega portreta plemiča.

Tischbein je svojo zbriko najprej predstavil na razstavi tržaške »Società filotecnica triestina«, znane tudi kot »Società di Belle Arti«, ki je po vzoru nemške »Kustvereine« in francoske »Societes des Amis des Arts« videla umetnost kot motor civilizacije in je zato vsako leto organizirala razstave živečih slikarjev.

Leta 1842, 1844 in 1846 je svoja dela predstavil tudi na Dunaju. Leta 1844 je z dvemi deli sodeloval v publikaciji »Ferdinand I und Maria Ana Carolina in Kunsterland im September 1844« namenjenimi v spomin na slovesnost ob obisku carskega para v Trstu. Publikacijo je izdal Lloyd Adriatic.

V svojem času je Tiscbein blestel kot priznan in zaželjen portretist, narisal pa je tudi veliko pokrajinskih vedut. Od belgijskega kralja je za album akvarelov dobil zlato medaljo.

Umrl je leta 1955. Pokopan je na pokopališču Sv. Ane v Trstu.

 

Literatura:

1. Dizionario degli artisti di Trieste, dell'Isontino, dell'Istria e della Dalmazia. Trieste: Hammerle editore, 1996.

2. Paris, L. Alcune vedute delle Antichità di Pola di Anton August Tischbein. AFAT: Rivista di Storia dell’arte, št. 31, 2012, str. 302-299.

Dela:

Tischbein, A. in Selb, A. Memorie di un viaggio pittorico nel Litorale austriaco. Trieste: Editori H.F. Favarger, 1842.


                             

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

visual arts

Author of the digital collection

Aleksandro Burra

Keywords

Istra, Slovenska Istra, 19. stoletje, litografije, Trst

Published

16.09.2020 12:24

Modified

14.09.2020 10:18

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam