skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Tine Orel (1913-1985)

Tine Orel se je rodil 9. februarja 1913 v Trzinu v kajžarski družini kot drugi od treh otrok matere Rozalije in očeta Janeza. Po končani meščanski šoli v Ljubljani in Škofijski klasični gimnaziji v Šentvidu se je zaradi smisla za jezike vpisal na Filozofsko fakulteto, kjer je z odliko diplomiral iz slovenščine in francoščine. Read more
Svojo poklicno pot je začel leta 1938 kot profesor slovenščine na celjski gimnaziji. Leta 1949 je postal njen ravnatelj in to delo opravljal do leta 1963, ko se je z družino preselil v Ljubljano. Tu se je po krajšem obdobju službovanja na Turistični zvezi Slovenije zaposlil na Zavodu za prosvetno-pedagoško službo, kjer je ostal do konca leta 1968. Kot samostojen svetovalec za učbenike na Sekretariatu SR Slovenije za prosveto in kulturo je leta 1970 prišel na Zavod SR Slovenije za šolstvo in tam vodil oddelek za učbenike za osnovne in srednje šole, poleg tega je bil član komisije za profesorske izpite. Od leta 1972 do upokojitve leta 1977 je bil zaposlen na Pedagoški akademiji Univerze v Ljubljani kot profesor na oddelku za slovenščino za predmet kultura pisanega in ustnega izročila. Leta 1982 se je ponovno naselil v Celju. Umrl je 3. junija 1985 na otoku Lošinj.

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam