skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Ignacij Orožen je zapisal, da je gubernij 14. februarja 1788 izdal odločbo o zaprtju cerkve, 21. marca je odločba z istega nivoja odpustila tudi duhovnika, ki je skrbel za že zaprto cerkev. Romarski razcvet na Gori Oljki je doživel težak udarec in razprodaja se je začela:

Read more
» Farna cerkev na Polzeli je prejela relikvijo sv. Teodorja, srebrno monštranco in med drugim tudi znesek 350 forintov, 14 lepih podob križevega pota pa je bilo prodanih farni cerkvi v Mozirju. Ko pa so nameravali cerkev oropati tudi zvonov, so se kmetje iz okolice uprli ne le proti odvzetju zvonov ampak tudi proti zaprtju cerkve. Posledica tega protesta je bila, da je že 12. decembra 1788 oblast sklenila, da podružnična cerkev sv. Križa ni primerna za zaprtje. Zaradi te odločbe na najvišji ravni se ovrže tudi zahteva polzelskega župnika, po kateri naj bi cerkev na Gori Oljki porušili, zvonove in ostalo premoženje pa predali farni cerkvi na Polzeli.«

Romarstvo na Gori Oljki sicer nikoli več ni doseglo tistega razmaha in žara, kot ga je imelo v drugi polovici 18. stoletja, toda intime okoliških ljudi, predvsem tistih, ki so cerkev gradili, varovali in obnavljali, ni mogel zatreti noben odlok. Skrbniki so se menjali (župniji Sv. Andreja in Sv. Marjete ter gospoščina Šenek), objekt sam je doživljal vzpone in padce, toda popotniki so prihajali, prinašali s sabo svoje težave, želje in zahvale ter cerkvi ohranjali življenje.

Živahno ustno izročilo še vedno ohranja spomin na dramatične dogodke ob zaprtju cerkve, prenašanju lastništva, prodaji cerkvenega premoženja in odstranitvi relikvije sv. Teodorja. Medtem ko je na literarni način prenašanje gorooljskega svetnika sv. Teodorja (v zgodbi imenovanega sv. Deodata) nekoliko satirično obdelal savinjski pisatelj Janko Kač, je ena od šentandraških variant ustnega izročila sledeča: svetnik na Gori Oljki naj bi bil sv. Izidor (ljudska priredba manj znanega sv. Teodorja) in njegovo truplo so sklenili ob zaprtju cerkve pokopati na šentandraškem pokopališču. V istem času pa so pokopavali tudi znanega okoliškega kmeta in ko so polzelski predstavniki prišli po svetnikovo truplo, so v burnem dogajanju, ki je sledilo, po pomoti vzeli kmeta. Tako je kljub temu, da je cerkev pripadla polzelski fari, Šentandražanom še danes v tolažbo, da je na njihovem pokopališču pokopan sv. Izidor, Polzelani pa v zmotni veri namesto svetnika hranijo kmeta. Zgodba je seveda le izrastek bujne ljudske fantazije, saj relikvija, shranjena v stekleni krsti pod stranskim oltarjem cerkve Sv. Marjete na Polzeli, prepriča tudi največje dvomljivce.

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam