skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Svoboda se spominja …

Nedvomno je bila celjska Svoboda tudi po drugi svetovni vojni eno najaktivnejših in najštevilnejših društev v Celju, ki je delovalo na področju množične kulture, zlasti med delavstvom. Sekcije so sodelovale pri vseh pomembnejših proslavah, istočasno pa so s samostojnimi nastopi doma in v tujini uspešno promovirale mesto Celje.

Izpostaviti velja obeleževanje obletnic Zleta Svobod; posebej svečano je bilo v Celju leta 1975, ko so s proslavo v mestnem parku zaznamovali 40-letnico Zleta.

Prav množičnost je bila značilnost tega kulturnega društva; nemalokrat so bile v aktivnosti Svobode vpete cele družine – starši so delovali v sekcijah in odborih, otroci pa v podmladkih, ali pa so se oboji »le« družili v Domu Svobode. Ta način preživljanja prostega časa je dandanes, v času nakupovalnih centrov, množičnih medijev in družbenih omrežij, nepredstavljiv.

Toda na prelomu v zadnje stoletje se je začela društvena dejavnost zaradi sprememb v načinu življenja hitreje spreminjati, število članov v društvih se je manjšalo, društvo Svoboda je tako počasi začelo izgubljati svojo vlogo. Po ekološki, gospodarski in družbeni krizi pa s prestrukturiranjem celjske industrije postopoma izginja tudi tradicionalno delavstvo, njegova identiteta in kultura. Danes sta v okviru Svobode Celje aktivni le sekciji Celjski likovniki in Keramistika.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

culture

Author of the digital collection

dr. Marija Počivavšek

Keywords

DRUŠTVA

Published

29.05.2020 06:03

Modified

28.05.2020 13:05

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam