skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Štirje rodovi rodbine Pahernik iz Vuhreda

Slovensko zavedna in napredna rodbina Pahernik iz Vuhreda je pomembno prispevala k razvoju Dravske doline in Pohorja na vseh področjih življenja, od gospodarskega, narodnostnega, kulturnega, socialnega do političnega. Največ sledi pa so pustili v Vuhredu in Marenberškem (Radeljskem) okraju.

Read more

Pahernikovi so bili pomembni in premožni veleposestniki, v lasti so imeli obsežne gozdove na Pohorju. Z njimi so zgledno gospodarili, se ukvarjali z žagarstvom, lesno trgovino, prevozom s splavi in šajkami po Dravi, električno oskrbo, pa tudi s hmeljarstvom, sadjarstvom in drugimi dejavnostmi.

V narodnostno mešanem obmejnem območju so kot zavedni Slovenci prispevali h krepitvi slovenstva in kulturnega življenja. V času med obema vojnama je njihovo delovanje seglo celo v parlamentarno politiko takratne Kraljevine Jugoslavije. Vseskozi pa so bili izjemno darežljivi. Podpirali so delovanje raznih društev in darovali denar za cerkve, domove, šole, otroke in študente. Med drugim so leta 1884 zgradili cerkev v Vuhredu.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Alenka Verdinek

Keywords

RODBINE

Published

26.05.2016 11:00

Modified

31.05.2016 11:53

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam