skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Inženir gozdarstva Franjo (1882–1976) in Marija (1897–1998)

Družina

Leta 1918 se je inž. Franjo Pahernik poročil z Marijo Krajnc, hčerko veleposestnika in trgovca pri Sv. Juriju v Slovenskih goricah. Marija je prav tako kot Franjo prihajala iz narodno zavedne družine. V zakonu sta se rodila hčerka Vida in sin Vojko. Družina je živela v Pahernikovi vili v Vuhredu, ki se je ponašala z lepo urejenim vrtom in sadovnjakom. Po poroki je Marija sčasoma začela pomagati tudi možu pri vodenju posestva:

»Kombinacija Marijine ambicioznosti na gospodarskem področju in pri gospodarjenju nasploh ter Franjeve intelektualne osnove je vplivala na uspeh celotnega posestva. To je bila idealna kombinacija. Drug drugega sta dopolnjevala, podpirala in spoštovala. To je bila osnova, da je Pahernikovo veleposestvo v vseh pogledih, tudi ekonomskem, zelo dobro delovalo in da sta lahko veliko prispevala tudi k razvoju Vuhreda in širše okolice.« (Maks Sušek, arhiv Koroški pokrajinski muzej, Muzej Radlje ob Dravi)

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Alenka Verdinek

Keywords

RODBINE, SONARAVNO GOZDARSTVO, GOZDARSTVO

Published

26.05.2016 11:01

Modified

31.05.2016 11:47

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam