skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Stanovanjsko naselje Jugomont

Stanovanjsko naselje Jugomont je naziv za mariborsko naselje blokov v kareju med Cesto proletarskih brigad, Ertlovo ulico, Betnavsko cesto in Ljubljansko ulico.

Read more

Leta 1955 so v Zagrebu ustanovili podjetje Jugomont za proizvodnjo elementov za sistemsko montažno gradnjo.1

Po letu 1964 so na večjih gradbiščih začeli uporabljati montažno gradnjo.2 Najpogosteje so uporabljali sistem Jugomont, ki so ga z leti izboljšali.

Leta 1965 je mariborsko podjetje Stavbar postavilo poskusni objekt Jugomont na dvorišču svojega obrata v Industrijski ulici 11. Isto podjetje je leta 1965 v Mariboru začelo graditi naselje stanovanjskih blokov, imenovano Jugomont (zaradi načina gradnje). V petih letih so zgradili štirinajst blokov in en stanovanjski četvorček. Sistem gradnje je Stavbar prilagodil svoji tehnologiji in materialom.3 Montažna gradnja je bila hitrejša in cenejša kot klasična gradnja, hkrati pa je odpravila zimsko mrtvo sezono v gradbeništvu.

Prva stanovanja v naselju Jugomont je kupila Občina Maribor Center kot nadomestna stanovanja za družine, ki so jih nameravali preseliti iz za rušenje predvidenih hiš na Lentu (Vojašniška ulica, Pristan, Ob bregu, Ob izvirkih, Usnjarska ulica). Hiše so morali porušiti zaradi dviga gladine Drave po dokončanju gradnje jezu v Melju. Za stanovalce, ki najemnine v teh novih stanovanjih ne bi bili zmožni plačati, so predvideli drugačne rešitve.


Viri:

1. Teržan, V.: Socialistična stanovanjska arhitektura. V: Mladina, 24. 2. 2011. Dostopno na: http://www.mladina.si/53298/socialisticna-stanovanjska-arhitektura/ [dostop 3. 6. 2015].
2. Pirkovič Kocbek, J. (1982). Izgradnja sodobnega Maribora: mariborska arhitektura in urbanizem med leti 1918 in 1976. Ljubljana, Partizanska knjiga, str. 69.
3. F., F: Stavbar dela naprej. V: Večer, 7. 12. 1965, str. 3.

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Sabina Lešnik

Keywords

Maribor, STANOVANJSKA ARHITEKTURA, STANOVANJSKA NASELJA, stanovanjski bloki

Published

29.12.2015 14:14

Modified

07.05.2020 15:44

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam