Map  

Grad Šrajbarski Turn oz. Turn na Artu se nahaja na položni brežini blizu Leskovca pri Krškem.

Read more

Leta 1436 se omenja kot celjski fevd. Dvor je skozi zgodovino večkrat menjal lastnike. V kmečkem uporu leta 1515 poškodovano prvotno stolpasto poslopje je baron Janez Krstnik Valvasor v 16. stoletju predelal in vključil v renesančno enoinpol- do dvonadstropno štiritraktno grajsko stavbo z arkadnim dvoriščem s križno obokanimi hodniki in okroglimi obrambnimi stolpi. Po J. K. Valvasorju so bili lastniki gospostva baroni Mosconi, od sredine 17. stoletja do leta 1903 pa, z vmesnimi presledki, grofje Auerspergi. Od začetka 20. stoletja do danes je grad zamenjal številne lastnike in z njimi tudi namembnost. V bližini gradu se nahaja mavzolej enega od grajskih lastnikov, politika in pesnika grofa Antona Alexandra Auersperga – Anastazija Grüna.

Poleg manjše zbirke starih razglednic z motivom gradu hrani Valvasorjeva knjižnica Krška v svoji domoznanski zbirki fotografije, ki dokumentirajo stanje ''pozabljenega'' gradu in okolice v letih 1999/20. Gradivo je priskrbela in uredila bibliotekarka Ljudmila Šribar.

Literatura:

Jakič, Ivan. Sto gradov na Slovenskem, Ljubljana, 2001, str. 178–179.

Medved, Drago. Krško: turistično spoznavanje kulturnozgodovinskih dragocenosti občine, Krško, 2006, str. 29–30.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Urška Šoštar

Keywords

Leskovec pri Krškem, Šrajbarski turn, RAZGLEDNICE, GRADOVI

Published

03.07.2019 12:08

Modified

03.07.2019 10:45

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam