skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Spominska plošča Petru Pavlu Glavarju

Čebelarsko društvo Trebnje je v sodelovanju z regijsko čebelarsko zvezo »Petra Pavla Glavarja« pripravlja redna srečanja čebelarjev na Lanšprežu. Maja 2015 so ga posvetili lanšpreškemu gospodu, naprednemu gospodarju in čebelarju ter dobrotniku Petru Pavlu Glavarju, ki so mu tudi odkrili spominsko ploščo.

Read more

Kot je ob otvoritvi povedal predsednik trebanjskega društva in regijske zveze Anton Koželj, odkritje spominske plošče predstavlja piko na i desetletnim prizadevanjem za obnovo tukajšnje kapele, v kateri je Glavar tudi pokopan, ob tem je društvo v zadnjih letih izdalo tudi pet knjig o tem naprednem duhovniku, veleposestniku in učitelju. »Na Lanšprež prihaja ogromno ljudi, ki vidijo kapelo, pa niti ne vedo, komu je posvečena. 

Slavnostni govornik ob odkritju spominske plošče je bil prof. dr. Peter Dovč, redni profesor za genetiko, biotehnologijo živali in živinorejo na oddelku za zootehniko ljubljanske Biotehniške fakultete, kjer je od leta 2014 tudi prodekan za področje zootehnike. V nagovoru se je dotaknil nekaterih dogodkov v Glavarjevem življenju, ki so ga osebnostno zaznamovali. »Zavzemal se je za javno moralo in principe, ki bi omogočili boljše življenje malemu človeku, boril se je z dekadenco in aroganco plemstva, za vsa ta prizadevanja pa je sam dajal zgled s svojim urejenim in pokončnim življenjem. Glavar je bil s svojimi jasnimi načeli, poudarjanjem znanja in argumentov pomemben glasnik prosvetljenstva na Slovenskem,« je med drugim dejal. Spominsko ploščo je blagoslovil prelat Jožef Lap, ki je pred slovesnostjo vodil še sv. mašo v Glavarjevi kapeli.

Maja 2020 je Regijska čebelarska zveza Petra Pavla Glavarja je na kraju, kjer je pred desetletji na Lanšprežu pri Trebnjem rasla mogočna Glavarjeva lipa, sedaj pa njena potomka, obema, predvsem pa Petru Pavlu Glavarju, postavila marmorni pomnik z napisom.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Patricija Tratar

Keywords

spominske plošče, Glavar, Peter Pavel

Published

29.04.2021 06:49

Modified

29.04.2021 06:49

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam