skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Spominska obeležja

Številni spomeniki in spominske plošče nas spominjajo na prestano trpljenje. V občini Litija in Šmartno pri Litiji ter okolici so bili odkriti številni spominski kamni, plošče in spomeniki padlim borcem in žrtvam okupatorjevega nasilja. Večino so postavili v drugi polovici petdesetih let. Pobude za spominske plošče in spomenike so dajali člani in organi Zveze borcev. Večino so načrtovali sami oziroma s pomočjo znanih kiparjev in arhitektov.

Read more
Druga svetovna vojna je močno posegla tudi na območje sedaj dveh občin – Litije in Šmartna pri Litiji ter okolico. V življenja domačinov je naselila strah in smrt. Fantje in družinski očetje so bili mobilizirani v vojsko. Po zbranih podatkih, objavljenih v Litijskem zborniku NOB I, je bilo iz našega območja, Litije, Šmartnega pri Litiji in okolice 758 borcev v enotah NOV, preko 2700 aktivistov in sodelavcev OF, velika večina prebivalstva pa je na najrazličnejše načine in po svojih močeh pomagala narodnoosvobodilnemu boju do zmage.
 
V boju za svobodo je padlo 530 občanov: 259 borcev v enotah NOV, 128 je bilo zaprtih in pregnanih v internacijo ali v vojna ujetništva ter 143 oseb je umrlo v pregnanstvu ali kot talci. 
 
 
 

Location

Show location

Information

Categories

history

Published by

Knjižnica Litija

Keywords

SPOMENIKI

Published

20.08.2015 15:58

Modified

22.12.2017 11:11

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam