Map  

Ob poti, ki jo lahko štejemo za eno od izhodišč v krajinski park Polhograjski Dolomiti, leži vas Sora. 

Read more

Skozi dolino Ločnice se iz Sore peljemo v osrčje pogorja, na Katarino. Druga možnost je, da se iz Sore odpravimo peš, na eni strani potoka nas pot vodi na Hom in Osolnik, na drugi strani pa se lahko povzpnemo na Breznik ali pa kar na Katarino in do cerkve sv. Jakoba.

Sora se ponaša z bogato zgodovino. Škofijski arhivar Anton Koblar je leta 1883 izdal spis z naslovom Zgodovina Sorške in preške fare. V Sori je bila ena od pražupnij na Slovenskem. Najstarejši pisni vir jo omenja 15. avgusta 1295, ko je bil v Sori župnik Friderik.

V dolini Ločnice so bili še pred stoletjem štirje mlini in dve žagi. Verjetno je bila v Sori šola že pred letom 1873, ko so zgradili prvo šolsko poslopje ter ob njem uredili šolski vrt, in je delovala v župnišču. Omenjenega leta je službeno mesto učitelja dobil Martin Potočnik, vpisanih pa je bilo 146 otrok. V novi šoli se je pouk začel v šolskem letu 1996/97.

Blizu Sore leži vas Dol s cerkvijo sv. Mihaela in Dolničarjevo hišo, v celoti ohranjeno delno zidano, delno leseno kmečko arhitekturo iz 17. stoletja.

Photo gallery

Location

Information

Categories

history

Published by

Knjižnica Medvode

Author of the digital collection

Tatjana Mavrič

Keywords

DOMOZNANSTVO, stare razglednice, stare fotografije

Published

18.12.2017 09:53

Modified

18.12.2017 09:24

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam