skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Prebujanje plesne dejavnosti v Mariboru

Čas plesnega prebujenja v Mariboru beležimo sredi sedemdesetih let 20. stoletja. Interes za plesno ustvarjanje se je leta 1974 prebudil med uspešnimi tekmovalkami športne ritmične gimnastike v TVD Partizan Center, ki so se po nekaj mesecih vadbe, na pobudo Manje (Vaupotič) Štebih, leta 1975 že priključile Kulturno umetniškemu društvu (KUD) Študent kot skupina Point.

Read more

Koreograf skupine je postal Eduard Fouda Jackson, študent Visoke ekonomsko komercialne šole v Mariboru (VEKŠ), ki je že pred tem plesal pri plesni šoli Kazina v Ljubljani.

Prve plesalke so bile: Manja Vaupotič, Minka Veselič, Anica Viher, Marijanca Firbas, Nina Florjančič, Dragica Vidrih, Jolanda Lešnik, Barbara Kovář, Marina Vešligaj, Dijana Puž, Ljuba Zorič, Mara Zorič, Ana Žvorc, Maja Milenović, Sonja Poštrak, Dijana Hauc, Neda Guzelj, Sabina Potočki in drugi. 

Njihov plesni izraz je izhajal iz Jacksonovih plesnih izkušenj, pridobljenih v Franciji, in idejnih vzgibov ritmičark.

Leto kasneje je na Prvi gimnaziji Maribor z Majo Milenović pričela delovati plesna skupina RA, kjer sta ustvarjali tudi sestri Petrina in Barbara Plečko, z ritmičnimi izkušnjami iz OŠ. Svoje plesno znanje so plesalke gradile na osnovi klasičnega baleta in na sodobni tehniki Marthe Graham, priznane ameriške plesalke in koreografinje.

Prva komisija za plesno-baletno dejavnost pri Zvezi kulturnih organizacij (ZKO) Maribor je bila ustanovljena aprila 1978, kjer so sodelovali: Iko Otrin, Anka Lavrač, Minka Veselič, Maja Milenović, Manja Lešnik, Marjetka Križaj, Ivanka Purgaj in predstavnik Kluba mladih.

Kasneje sta Minka Veselič in Petrina Plečko sodelovali v plesnem odboru pri ZKO Maribor in skupaj z drugimi člani odbora ter s tajnikom Tinetom Varlom skrbeli za plesne seminarje in srečanja.

V sezoni 1984/1985 je na pobudo Petrine Plečko na podstrešju stavbe Union nastal prvi Plesni center pri ZKO Maribor, kjer so sprva potekali plesni seminarji za mentorje in plesalce plesnih skupin, nekaj let kasneje pa že celoletno plesno izobraževanje. Program je obsegal pouk klasičnega baleta, modernih plesnih tehnik, jazz plesa in improvizacij.

Prva Zimska plesna šola je bila izvedena v prostorih plesne skupine Magra v prireditvenem centru ŠTUK na Gosposvetski cesti v Mariboru od 28. januarja do 1. februarja 1985, kjer so poučevali: Sinja Ožbolt Graham plesno tehniko, Minka Veselič Matt Mattox & Luigi jazz plesno tehniko, Marjeta Greif klasični balet, Barbara Plečko afriški ples, Nino Mureškič korepeticije na bobnih in Vlasta Kaurić delavnico metode R. Labana.
Zimske plesne šole so v Mariboru tako kontinuirano organizirane v času zimskih počitnic vse od leta 1985 in so del rednega programa Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Območne izpostave Maribor (JSKD OI Maribor) ter Zveze kulturnih društev (ZKD) Maribor.

Po več letih načrtnega vlaganja v izobraževanje mladih plesalcev se je v Plesnem centru rodil Plesni teater Aldea (1992), ki je združeval najkakovostnejše plesalce Plesnega centra. Umetniška voditeljica in koreografinja je bila Minka Veselič Kološa. Iz prve generacije plesalk se je leta 1994 rodila tudi Plesna izba Maribor. Na strokovno pot jo je popeljala ustanoviteljica in nato njena dolgoletna umetniška vodja Minka Veselič Kološa (dobitnica Glazerjeve listine leta 1994), ki je tako strokovnemu kadru kot otrokom in mladini omogočila kreativno in ustvarjalno razvijanje plesa na sodoben umetniški način.

Del rednega programskega sklopa JSKD OI Maribor je vse od leta 1992 prav tako Odprta Plesna Scena, ki je od 1998 stalnica festivala Lent. Predstavlja različne domače in gostujoče sodobne plesne presežke, ustvarjene v zadnjem času. Je priložnost za prepoznavanje vrhunskih mladih umetnikov, aktualnih razmišljanj, izmenjav idej in promocija sodobne plesne umetnosti.

Leta 1981 se je plesna skupina Point, ki je delovala v okviru Kulturno umetniškega društva Študent Maribor, preimenovala v plesno skupino Magra ter uspešno nadaljevala z odrsko plesno produkcijo vse do konca leta 1989, ko so se zainteresirane plesalke Magre priključile v Plesni center pri ZKO Maribor, kjer je že od leta 1987 potekalo celoletno plesno izobraževanje.

Tako so bili postavljeni trdni temelji za kontinuiran razvoj sodobne plesne dejavnosti v Mariboru, ki je sledil vse do današnjih dni.

Preberi več o:

Location

Show location

Information

Categories

music, dance

Author of the digital collection

Minka Veselič Kološa

Keywords

sodobni ples, Maribor

Published

20.11.2017 10:27

Modified

20.11.2017 09:48

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam