skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Novi državni prazniki

Vlada v Beogradu je leta 1919 uveljavila nove državne simbole in praznike, ki so naslednjih dvajset let predstavljali jugoslovansko državo, preimenovali so ustanove, ki so se imenovale po bivših avstrijskih vladarjih, ukinili so stare avstrijske praznike.

 Z odlokom so bili 15. novembra 1919 uzakonjeni trije novi državni prazniki: t. i. Dan ujedinjenja (1. december), rojstni dan kralja Petra I. (12. julij) in Vidov dan (28. junij). Državni prazniki so bili dela in pouka prosti dnevi, za uradnike, učence in njihove učitelje je bila obvezna udeležba pri cerkvenih obredih in proslavah, organizirane so bile vojaške parade. Po novem so, zlasti v šolah, obeleževali obletnice rojstev in smrti pomembnih slovenskih in drugih slovanskih mož.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

history

Author of the digital collection

Dunja Mušič, Hana Habjan

Contacts

Dunja Mušič

Keywords

RAZSTAVE, ARHIVSKO GRADIVO, SLOVENCI, ZGODOVINA, Kraljevina SHS, Kraljestvo Srbov, Hrvatov in Slovencev 1918-1920, Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev 1920-1929

Published

03.06.2020 06:07

Modified

09.06.2020 06:44

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam