skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Nastanek Države Slovencev, Hrvatov in Srbov

Osamosvajanje Slovencev je potekalo vzporedno z razpadanjem avstrijske vojske in oblasti. Jugoslovanski klub je z Majniško deklaracijo (30. 5. 1917) v dunajskem državnem zboru zahteval združitev Južnih Slovanov v avtonomno enoto znotraj monarhije, vedno bolj so se kazale tudi težnje po ustanovitvi samostojnih držav. Avgusta 1918 je bil ustanovljen slovenski Narodni svet, ki je kot organ slovenske nacionalne oblasti deloval vzporedno z oblastjo avstro-ogrske monarhije. Dne 29. oktobra 1918 je bila razglašena Država Slovencev, Hrvatov in Srbov (SHS), ki je ostala samostojna le do 1. decembra 1918, ko je srbski prestolonaslednik Aleksander Karađorđević razglasil njeno združitev s Kraljevino Srbijo v novo državo – Kraljestvo Srbov, Hrvatov in Slovencev.

 

 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

history

Author of the digital collection

Dunja Mušič, Hana Habjan

Contacts

Dunja Mušič

Keywords

RAZSTAVE, ARHIVSKO GRADIVO, SLOVENCI, ZGODOVINA, Avstro-Ogrska, prva svetovna vojna, SVETOVNA VOJNA 1914-1918, Država Slovencev, Hrvatov in Srbov 1918, Narodna vlada SHS

Published

03.06.2020 06:07

Modified

09.06.2020 06:51

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam