skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Sezidal sem si vinski hram, tam, kjer vinograd 'mam

Zidanice in vinogradništvo na obrobju Temeniške in Mirnske doline.

Read more

Zgodovina vinogradništva na Dolenjskem sega že v čas Rimljanov. Ti so sadili vinograde po pobočjih dolenjskega gričevja. Po njihovem odhodu iz naših krajev je v11. in 12. stoletju vinogradništvo ponovno oživela katoliška  cerkev. Cviček je bil poznan v že 15. stoletju, prodajali so ga po krajih tedanjega habsburškega cesarstva.

O razvitosti vinogradništva priča tudi dejstvo, da je na našem področju kar sedem vinogradniških društev z bogato tradicijo: Vinogradniško turistično društvo Čatež pod Zaplazom, Društvo vinogradnikov "Lisec" Dobrnič, Društvo vinogradnikov Trebnje, Društvo vinogradnikov Mirna, Društvo vinogradnikov Šentrupert, Društvo vinogradnikov Mokronog in Vinogradniško turistično društvo Trebelno.

Vinograde in zidanice na tem območju je raziskoval in fotografiral tudi knjižničar, geograf, zgodovinar in pesnik France Režun. Nekaj smo jih že prikazali v zbirki Varujmo naravno in kulturno dediščino: Mokronog in Trebelno.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Patricija Tratar

Keywords

VINOGRADNIŠTVO, ZIDANICE

Published

07.12.2015 00:00

Modified

16.01.2019 13:04

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam