skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Savinšek v Moderni galeriji

Moderna galerija v Ljubljani hrani večino del Jakoba Savinška. Read more
Moderna galerija Ljubljana, ki hrani večino Savinškovega kiparskega opusa, je večino njegovih del pridobila z donacijo Mile Kačič leta 1996. Tako hrani 62 skulptur, več kakor 1600 del na papirju, kar vključuje tako risbe kot tudi grafike, akvarele in pastele ter 110 skicirk, ki so nastale skozi vse njegovo življenjsko obdobje. Risba je bila zanj izredno pomemben medij, tako da je zapustil ogromno risb in osnutkov predvsem za njegove skulpture oz. spomenike velikega formata. V zadnjem času v Moderni galeriji veliko pozornosti namenjajo tudi digitalizaciji omenjenega gradiva, s čimer bodo njegova dela približali javnosti.

Jakob Savinšek je imel za časa življenja štiri samostojne razstave, prvo izmed njih tudi v Mali galeriji Moderne galerije leta 1952. Moderna galerija se mu je po smrti dvakrat poklonila z retrospektivno razstavo, ob kateri je izdala tudi razstavni katalog. Predvsem z zadnjo leta 1994 je bil dokončno ovrednoten njegov prispevek k slovenskemu kiparstvu, ki sicer nikoli ni bil sporen. Savinšek je bil namreč že za časa življenja priznan umetnik, prinašalec novosti, ki je slovenskemu kiparstvu odprl pot k moderni sodobni umetnosti, in nenazadnje izredno uspešen tudi pri javnih naročilih, kar dokazujejo številne skulpture širom domovine.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Keywords

KIPARJI, KIPARSTVO, KULTURNE USTANOVE, Savinšek, Jakob

Published

13.12.2014 09:32

Modified

31.12.2014 19:35

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam