skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Rogaška Slatina na starih litografskih razglednicah

Prve razglednice naj bi nastale že v 80-ih letih 19. stoletja. O njihovi zgodovini in razvoju so pisali že mnogi, med drugimi dr. Walter Lukan in Primož Premzl. Slednji šteje za prvo slovensko razglednico upodobitev Rogaške Slatine, poslano leta 1889, vendar najstarejša razglednica iz zbirke Knjižnice Rogaška Slatina seže v daljno leto 1891 ali 1892. Read more
Predstavljamo vam izbor litografskih razglednic Rogaške Slatine, izdanih konec devetnajstega stoletja, ki so del obsežnejše zbirke starih razglednic Knjižnice Rogaška Slatina. Prve večje serije slovenskih krajevnih razglednic v tehniki barvne litografije je izdelal umetniški zavod Lesk & Schwidernoch na Dunaju, med drugim tudi serijo razglednic z motivi iz Rogaške Slatine, označenih s št. 289, ki najverjetneje označuje zaporedje izdelave.

V 90-ih letih 19. stoletja so razglednice doživele svoj največji razcvet. Prvotno so jih zalagali, izdajali in tiskali na tujem (Dunaj, Graz, Műnchen, Zagreb), kasneje pa se je izdajanja lotilo vse več domačinov. Tako med založniki zasledimo imena tedanjih slatinskih trgovcev, lastnikov hotelov in gostiln.

Razglednice Rogaške Slatine so potovale predvsem po Evropi, nekatere pa celo v ZDA. Po pričevanju slovenskega zbiratelja starih razglednic, g. Miša Goriča, naj bi se najstarejša znana razglednica Rogaške Slatine nahajala prav v ZDA v zasebni zbirki.

Photo gallery

Information

Keywords

stare razglednice

Published

21.12.2012 00:00

Modified

25.02.2015 12:05

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam