skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Vurnikova vizija Kranja

Ivan Vurnik je urbanistične načrte za Kranj snoval med leti 1933–1937. Najpomembnejše zamisli iz Vurnikove predstavitve načrta leta 1934 so slikovite opisane v knjigi Kranj v stoletju neslutenih sprememb (Franc Puhar: Kranj v stoletju neslutenih sprememb, Kranj 2000, str. 64).

Vurnik si je zamislil t.i. »vrtno mesto« s prijazno nizko zazidavo in funkcionalno prometno mrežo. Upravno središče je predvidel v jedru mesta, z združenimi stavbami današnje Mestne hiše vključno s Petrčkovo hišo ob glavni cerkvi. Njegova je bila ideja o mostu, ki je bil dejansko zgrajen leta 1961 na mestu Podrtine, predlagana ureditev ob vstopu pa je lepša od današnjih kioskov in parkirišč. Predlagal je tudi most med današnjim Globusom in Planino. Funkcionalno je razmišljal o vseh komunikacijskih poteh, a so bil nekatere rešitve, predvsem v starem mestnem jedru, preveč drzne. Severno od parka Zvezda je predvidel prijazno naselje individualnih hiš z veliko zelenja, pri čemer je drevorede in urejene zelene pasove predvidel ob rekah in cestah.

 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Petra Puhar Kejžar

Keywords

Gorenjska, ARHITEKTURA, OBLIKOVANJE, ARHITEKTI, rodbina Vurnik, Vurnik, Ivan, Kranj, URBANIZEM

Published

09.12.2019 19:03

Modified

09.12.2019 18:03

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam