skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Spomenik Davorinu Jenku v Cerkljah na Gorenjskem

Poleg vojnih spomenikov je Ivan Vurnik zasnoval tudi nekaj javnih spominskih obeležij pomembnim Slovencem (npr. Jakobu Aljažu v Dovjem, leta 1927). Manj znano je, da je prvi spomenik Davorinu Jenku v Cerkljah na Gorenjskem leta 1936 delo Vurnika in Lojzeta Dolinarja. Spomin je najbrž zbledel zato, ker so domačini med 2. svetovno vojno spomenik skrili, po osvoboditvi pa so ga leta 1954 ponovno postavili, a tokrat po Plečnikovih načrtih.

Spomenik so odkrili 20. septembra 1936, ob stoletnici Jenkovega rojstva. Spomenik je Vurnik oblikoval minimalistično, kot skoraj tri metre visok steber, ki je bil spredaj zaokrožen, na vrh podstavka pa je postavil doprsni kip Davorina Jenka, ki ga je izdelal kipar Lojze Dolinar.

Odkritje spomenika so v Cerkljah pospremili z velikim slavjem. »Cerklje so bile na dan odkritja okrašene z mlaji, zastavami, šopki in venci, ki so jih spletle domača dekleta.« (Damir Globočnik: Srp, št. 135/136, 2017, str. 152). Časopis Slovenec je poročal, da je pogled na spomenik slovesen in da bodo z njim Cerklje veliko pridobile. Odkritja se je udeležila velika množica rodoljubov, tudi iz visokih krogov.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Petra Puhar Kejžar

Keywords

Gorenjska, ARHITEKTURA, OBLIKOVANJE, ARHITEKTI, rodbina Vurnik, Vurnik, Ivan, SPOMENIKI, Jenko, Davorin, Cerklje na Gorenjskem, Dolinar, Lojze

Published

09.12.2019 19:03

Modified

22.10.2019 11:04

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam