skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Arhitekt širokega obzorja

Ivan Vurnik je bil globok premišljevalec svojega poklica. Njegov vrednostni sistem pri snovanju arhitekture je temeljil na uporabnosti, izrazni lepoti, skladnosti v prostoru in času ter človeku prijaznem urbanizmu. Značilno je, da je želel skupaj z ženo Heleno izoblikovati in uveljaviti slovenski nacionalni slog, za kar je navdih iskal v našem ljudskem izročilu.  

Read more

Izrazit in najbolj znan primer Vurnikovih prizadevanj za nacionalni slog je zagotovo stavba Zadružne gospodarske banke v Ljubljani, ki sta jo z ženo Heleno zasnovala leta 1922.

Bil je arhitekt širokega obzorja, ki se je vse življenje izobraževal, bil je popolnoma predan svojemu poslanstvu, svoje znanje pa je rad razdajal svojim študentom. Spremljal je trende na področju arhitekture in urbanizma po svetu, potoval in se udeleževal mednarodnih kongresov in razstav. Tako je svoje projekte v želji po uveljavitvi slovenske arhitekture v tujini predstavljal v Parizu, Berlinu, New Yorku, Oslu in drugje po Evropi.

Slogovno se je arhitekt Ivan Vurnik gibal od secesije in ekspresionizma do funkcionalizma, pri čemer je ves čas stremel po izoblikovanju slovenskega narodnega sloga. Deloval je na različnih področjih, za cerkvene, javne in zasebne naročnike. Njegovo prvo samostojno delo je Božji grob za župnijsko cerkev na Bledu leta 1912, leto zatem pa je zasnoval enega naših najlepših primerov secesijske sakralne umetnosti - notranjščino škofovske kapele v Trstu.

Tesno je sodeloval s svojo ženo Heleno Kottler Vurnik, ki je predvsem večje projekte vrhunsko dopolnjevala s svojimi slikarskimi in oblikovalskimi talenti. Najbolj znamenita dela, ki so nastala z njunim sodelovanjem, so škofovska kapela v Trstu, Zadružna gospodarska banka in preureditev cerkve sv. Petra v Ljubljani.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Petra Puhar Kejžar

Keywords

Gorenjska, ARHITEKTURA, OBLIKOVANJE, Radovljica, LJUBLJANA, ARHITEKTI, rodbina Vurnik, Vurnik, Ivan

Published

09.12.2019 19:03

Modified

25.11.2019 12:56

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam