skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  
Legenda pravi, da je bilo nekoč v kotlini, kjer danes leži trg Vransko, jezero ob katerem so živele vrane. Po osušitvi jezera je na tem mestu zraslo naselje, ki so ga poimenovali po njegovih prebivalkah. A ne le mesto, tudi osrednji pustni liki Vranskega, generali Vranarji so dobili ime po pernatih prebivalkah jezera. Read more
Pustno dogajanje na Vranskem se torej močno naslanja na lokalno identiteto, ki sestoji iz njihove legende pa tudi iz njihove kulturno-politične zgodovine. Generali Vranarji so namreč odeti v vojaške uniforme iz različnih političnih obdobijv katerih so prebivali Vranščani.Tako lahko glede na pozicijo in čin srečamo generala iz obdobja Napoleona in Ilirskih provinc, Franca Jožefa in Avsto-Ogrske, ter uniforme Tita in njegove Jugoslovanske ljudske armade.
Generali Vranarji, po prevzemu oblasti od vranskega župana, »poveljujejo« celotnemu pustnemu dogajanju, ki svoj vrhunec doseže na velikem pustnem karnevalu, ki poteka po ulicah Vranskega. V svoji skoraj polstoletni tradiciji Vranski pust še vedno ostaja ena od  osrednjih lokalnih prireditev, ki vsako leto poskrbi za družbeno-kritično šegavost, sproščeno zabavo in nasmejane obraze udeležencev karnevala.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

ethnology

Keywords

pust, PUSTNI OBIČAJI

Published

04.02.2015 09:12

Modified

06.02.2015 14:36

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam