Map  

Puhov most (2007–)

Ptuj je bil vse do leta 2007 z desnim bregom Drave povezan le z enim cestnim mostom za motorna vozila. Naraščajoči promet je terjal izgradnjo vsaj še ene cestne povezave, ki bi razbremenila stari most in prevzela okoli 25.000 motornih vozil dnevno. Tako je bil leta 2007, po 50-ih letih od začetka gradnje mostu iz prednapetega betona, zgrajen most, ki nosi ime po izumitelju Janezu Puhu

Read more

Puhov most, ki prečka Ptujsko jezero, umetno akumulacijsko jezero na reki Dravi, je del južne obvoznice mesta Ptuj in se­stav­ni del hi­tre ce­ste med Haj­di­no in Ptu­jem, hkrati pa pred­stav­lja na­ve­za­vo Ptu­ja na avto­ce­sto med Ma­ri­bo­rom in Gruš­kov­jem, ki poteka v trasi Phyrnske avtoceste. Zahtevna gradnja t. i. kabelskega mostu je potekala od oktobra 2005 do maja 2007. Po zamislih inženirja Viktorja Marklja iz mariborskega Pontinga in v sodelovanju z arhitektom Petrom Gabrijelčičem, sta ga zgradili podjetji SCT Ljub­lja­na in slovenska podružnica dunajskega podjetja PORR. Gradnjo priključne ceste sta prevzela Cest­no pod­jet­je Ptuj in Ce­sta Va­raž­din.

Most je zasnovan kot prostokonzolna konstrukcija z dodatnimi poševnimi kabli, nameščenimi na četverico vzporedno postavljenih nizkih pilonov. Podporna konstrukcija mostu je sestavljena iz dveh opornikov in štirih vmesnih stebrov, od katerih so trije v jezeru, eden pa na suhem. Vse podpore so temeljene globoko na pilotih premera 150 cm in dolžine 30 cm. Na podporni konstrukciji stoji prekladna (voziščna) konstrukcija - armiranobetonska škatla konstrukcijske višine 2,7 metra in 9,2 metra širine. Na 430 metrov dolgem in 18,7 metra širokem mostu je dvopasovno vozišče širine 8,1 metra in od vozišča ločena pasova za kolesarje in pešce širine 3,1 metra. Vo­ziš­če je od pasov za pešce in kolesarje lo­če­no z be­ton­sko var­nost­no ogra­jo, na zu­na­njem de­lu mo­stu je po­stav­lje­na ogra­ja iz nerjav­ne­ga je­kla.
Za gradnjo mostu je bilo porabljenih 9.488 kubičnih metrov betona, 1.300 ton armaturnega jekla, 189.900 kilogramov visokovrednega jekla za kable, 99.060 kilogramov visokovrednega jekla za zatege in 21.000 kilogramov nerjavnega jekla.

Most, unikaten inženirski objekt, edi­ni ta­ke vr­ste v Slo­ve­ni­ji in eden red­kih v Evro­pi, je svojemu namenu predal Janez Božič, minister za promet in zveze Republike Slovenije, na uradni slovesnosti 18. maja 2007.

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Melita Zmazek

Keywords

Ptuj, MOSTOVI

Published

11.09.2017 12:47

Modified

18.09.2017 11:07

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam