skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Prva kronika Evangeličanske cerkvene občine Bodonci (1792)

Dragocen prevod iz prekmurske cerkvene zgodovine, ki je izjemen vir za rekonstrukcijo preteklosti Evangeličanske cerkvene občine Bodonci.

Read more
Prva kronika Evangeličanske cerkvene občine Bodonci (v nadaljevanju ECO Bodonci) iz leta 1792 je bila najdena spomladi 2010 v starem župnišču v že zelo slabem stanju. Ob najdbi je bil namreč spodnji del knjige zaradi dolgotrajne izpostavljenosti vlagi povsem poškodovan, najbolj spodnji del knjižnega bloka in platnici. To je vodilo v drobljenje listov, vpisi pa so še močneje in hitreje bledeli, tako da so bili ponekod še komaj berljivi. V ta namen je bila kronika restavrirana in konzervirana v Arhivu Republike Slovenije v Ljubljani, zatem pa leta 2011 tudi prevedena v slovenski jezik (Klaudija Sedar) in izdana v obliki manjše knjižice, saj gre navsezadnje za izjemen primarni vir. Upravičeno jo je imenovati celo prva kronika Evangeličanske cerkvene občine Bodonci, kajti vsebuje vso potrebno dokumentacijo, ki je bila potrebna za pridobitev dovoljenja o ustanovitvi cerkvene občine, kot tudi za gradnjo cerkve oziroma molilnice, župnišča in učiteljevega domovanja. Vsa potrebna dokumentacija je bila nato predstavljena v Sombotelu, dne 25. junija 1792.


Photo gallery

Information

Categories

history

Author of the digital collection

Klaudija Sedar

Keywords

CERKVENA ZGODOVINA

Published

05.11.2014 00:00

Modified

19.01.2019 17:09

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam