skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Prostovoljna požarna bramba v Šmarju pri Jelšah leta 1880

V sedemdesetih letih 19. stoletja je nastala potreba po ustanavljanju prostovoljnih požarnih bramb v mestih in trgih. Leta 1880 je bila požarna bramba ustanovljena tudi v Šmarju pri Jelšah, eden izmed najpomembnejših vlagateljev pri ustanovitvi je bil Franc Skaza. Ustanovitelj požarne brambe in prvi načelnik je bil Leopold Fiegelmüller, ki je bil tega leta v Šmarju župan, bil je lastnik gradu Žusem. Ob ustanovitvi se je požarna bramba v Šmarju imenovala »Freiwillige Feuerwehr St. Marein bei Erlachstein«.

 

Read more

Iz nemškega poveljstva je prešla leta 1900, ko je bil izvoljen za župana odvetnik dr. Franc Jurtela. Na občini in v pisarni je začel uradovati v slovenskem jeziku, prav tako je to zahteval od Požarne brambe, sicer od občine ne bi dobila nobene podpore. Na izrednem občnem zboru so gasilci odklonili slovensko povelje, zato je požarna bramba prenehala delovati. V trški občini je delovalo 6 plačanih gasilcev vse do leta 1905, ko je mesto župana zasedel Franc Ferlinc, ki je na novo ustanovil požarno brambo.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

history

Author of the digital collection

Mateja Žagar

Keywords

19. stoletje, DOMOZNANSTVO, RAZSTAVE, obletnice, krajevna zgodovina

Published

18.01.2019 12:15

Modified

20.12.2018 14:23

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam