skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Novo mesto je mozaik raznolikih prostorov in rabe

V zadnjem obdobju se v Novem mestu srečujemo s pojavom, ko so posamezni mestni prostori vedno bolj podvrženi trenutnim kapitalskim interesom. Nove pozidave ob mestnih vpadnicah in avtocesti, v območjih trgovskih centrov, v industrijskih in obrtnih conah ipd. oblikujejo  anonimne, brezoblične mestne prostore brez medsebojne organske povezanosti, identitete in so praviloma tudi viri onesnaževanja. Postali so sestavni del našega vsakdanjika, hudo pa je, če moramo v takšnih okoljih tudi živeti. Marsikdaj bi se lahko izognili slabo načrtovanim mestnim soseskam in prometnicam, posledično pa tudi slabi volji in revoltu prebivalcev, če bi urbanisti pri svojem delu bolj upoštevali načela trajnostnega razvoja mest. Slednje pomeni, da bi morali poleg ekonomskih upoštevati tudi okoljske in socialne razvojne vidike za potrebe načrtovanja bolj kakovostnih življenjskih okolij. Tako pa urbanisti praviloma pri svojem delu ne izhajajo iz edinstvenih, zgodovinsko pogojenih mestnih značilnosti, temveč je cilj njihovih prizadevanj mnogokrat zgolj ekonomski vidik. 

Read more

V Novem mestu se ravno v tem času srečujemo s številnimi ne dovolj premišljenimi posegi v mestni prostor, kot so ponesrečeno umeščanje hitre državne ceste, t. i. tretje razvojne osi, v urbani prostor Ločne, načrtovanje pozidave edinega mestnega parka ob Kulturnem centru Janeza Trdine in širitev Tovarne zdravil Krka v Kosovo dolino. Ti posegi v neobnovljivi mestni prostor samo nadaljujejo žalostno tradicijo neprimernih urbanističnih in političnih odločitev iz bližnje preteklosti, kot sta npr. pozidava obsežnega industrijskega kompleksa IMV leta 1959 na južnem robu mesta in neustrezno reševanje regionalnega prometa na desnem bregu Krke, ki hromi razvoj zgodovinskega predmestja Kandija.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Tomaž Golob, Društvo Novo mesto

Keywords

Novo mesto, FOTOGRAFIJE, RAZGLEDNICE

Published

10.12.2019 13:11

Modified

09.12.2019 12:34

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam