skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Preddvorčani in okoličani so ob koncu 19. in v začetku 20. stoletja nosili srajce. Izjemoma so bile narejene iz domačega platna (skoraj izključno za vsakdanjo rabo), in pogosteje srajce, narejene iz kupljnega belega bombažnega baga, kasneje pa tudi  že iz barvastega in vzorčastega blaga. 

Nekateri moški so si lepši pražnji videz uredili z dodatnimi manšetmi in posebej krojenim ovratnikom, ki je bil močno škrobljen in je trdno stal. Nekatere delovne srajce so bile brez ovratnika, le z ozko pokončno obrobo. Rokavi so bili dolgi in ohlapno krojen ter zaključeni z zapestnikom. Zapenjale so se z enim ali več  gumbi pod ovratnikom. 

 

Read more

Nekateri moški so si torej pomagali tudi tako, da so si čez platneno srajco pritrdili plastron ali prsi, in zlasti revnejši so lahko prikrili, da imajo spodaj oblečeno staro in ponošeno srajco.

Podobno so lahko storili tudi z manšetami in posebej krojenim ovratnikom, ki je bil močno škrobljen in je trdno stal. Nekatere delovne srajce so bile tudi brez ovratnika, le z ozko pokončno obrobo.

Rokavi so bili dolgi in ohlapno krojeni ter zaključeni z zapestnikom. Zapenjale so se z enim ali več gumbi pod ovratnikom. 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

ethnology

Author of the digital collection

Helena Krampl Nikač

Keywords

ETNOLOGIJA, URBANA ETNOLOGIJA, Oblačilna dediščina Preddvora in njegove okolice

Published

28.12.2018 14:26

Modified

28.12.2018 14:11

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam