skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Začetek novega tisočletja v arhitekturni izraz Velenja ni vtisnil izrazitih sprememb. Podobo mestnega središča so osvežile predvsem številne rekonstrukcije stavb.  Nekdanja veleblagovnica NAMA se je leta 2004  po načrtu arhitekta Uroša Reiterja preobrazila  v prostorno, modernistično trgovsko-poslovno stavbo Center Nova. Po obnovitvenih načelih arhitekta Roka Polesa so prenovili propadajočo Vilo Bianco v njeni prvotni podobi. Na šolskem prostoru so leta 2013 zgradili stavbo Gaudeamus. Leta 2006 je bila  zgrajena nova stavba velenjskega pokritega bazena, tri leta pozneje pa desno od otroškega igrišča še nova avtobusna postaja s parkiriščem.

Read more

Aktualni duh časa potrošniške družbe se vse bolj materializira v gradnji in zgostitvi ogromnih trgovsko- poslovnih trgovskih centrov. Nasproti trgovsko – poslovnega centra Standard so na mestu nekdanje avtobusne postaje zgradili nov trgovski center Mercator, še en pa je zrasel nedaleč proč ob Celjski cesti. Ob železnici so podrli znamenito Kolodvorsko restavracijo s prenočišči in na njenem mestu uredili parkirišče za novo trgovino Tuš, zraven pa zgradili še trgovski kompleks Super Nova in Lidl.  Dva nova trgovska kompleksa – Interspar in Hofer sta zrasla na Selah, leta 2009 pa so med naseljem Gorica in potokom Trebuša po vzoru celjskega City centra odprli ogromen trgovski kompleks Velenjka.

Za ureditev gostega prometa so po vzoru prvega krožišča na Kidričevi cesti, ki sta ga uredila arhitekta Nande Korpnik in Edi Vučina, zgradili še dve, in sicer na Šaleški cesti pod Velenjskim gradom in ob nakupovalnem centru Velenjka.

Končno je prišel na vrsto za prerod tudi dolgo zanemarjeni Sončni park - z odkopom zasutega bazenčka z mozaikom Atlantide kiparja Cirila Cesarja pa je vnovič zablestel v svoji prvotni podobi.

Vnovič so oživili tudi velenjsko plažo ob Velenjskem jezeru pri čolnarni, kjer so postavili še manjši lokal.

Leta 2014  je bila po načrtu biroja Enota Ljubljana prenovljena velenjska promenada.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Published by

Knjižnica Velenje

Author of the digital collection

Andreja Ažber

Keywords

MESTA

Published

29.07.2020 10:44

Modified

31.07.2020 10:51

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam