skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Ohranjanje spomina na rudarsko zgodovino in projekt Sveta Barbara

Premogovnik je ostal povezan s prebivalci Senovega tudi po njegovem zaprtju.

Read more

KS Senovo je v mednarodnem sodelovanju in s financiranjem s strani EU pripravila projekt Sveta Barbara, katerega cilj je bil oživitev in ohranitev kulturno-tehnične dediščine in njena vključitev v turistično ponudbo. Obsegala je izgradnjo muzeja na prostem v Ravnah z razstavljenimi obnovljenimi lokomotivami in vagoni. V okviru projekta je bila razširjena geološka zbirka v OŠ XIV. divizije Senovo, v kletnih prostorih šole so delavci rudnika uredili premogovniški rov, kjer so na avtentičen način prikazana jamska podporja, orodje in oprema rudarjev.

Na premogovno preteklost Senovega opozarjajo posamezna poimenovanja, spomeniki in druga obeležja na različnih lokacijah kraja, kot npr. razstavljeni vagoni, rudarska svetilka, kocka rudarjenja itd., geografska poimenovanja (Trg rudarjev, Rudarska cesta) ter na Reštanju ohranjen stolp nad rudniškim jaškom in strojnica, ki je preurejena v muzej in prostor za druženje. Tudi cerkveni zvonik župnijske cerkve Vstalega Kristusa opozarja na pomen rudarjenja za kraj, saj je zgrajen v obliki rudniškega jaška.

Photo gallery

Information

Author of the digital collection

Urška Šoštar

Keywords

Senovo, PREMOGOVNIKI, SPOMENIKI, MUZEJI NA PROSTEM, MUZEJI

Published

13.03.2018 13:12

Modified

12.03.2018 11:03

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam