skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Poslikave Slavka Pengova

Prezbiterij je poslikal akademski slikar Slavko Pengov iz Ljubljane. Slavko Pengov je predvsem poznan kot slikar z najobsežnejšim opusom monumentalnega stenskega slikarstva 20. stoletja na Slovenskem. Delal je v različnih tehnikah, predvsem v freski in sgraffitu. Leta 1959 je prejel Prešernovo nagrado. Read more
Z delom je pričel 23. junija 1938. Slikati je začel Marijino kronanje v nebesih. Kronanje na oboku je dokončal v 29. delovnih dnevih. V naslednjih 15. dnevih pa je dokončal očake, preroke, apostole, mučence, spoznavalce in device. Na Veliki Šmaren je bilo umetnikovo delo na ogled celotni župniji. Naslikal je tudi veseli rožni venec v vdolbinah na obeh straneh prezbiterija. Na platno je naslikal veliko oltarno sliko Marijinega vnebovzetje, patrocinij cerkve, ki je bila nameščena na zadnjo, ravno steno prezbiterija. Poslikave delujejo živo in sodobno in pričajo o slikarjevem izrednem talentu za monumentalne naloge, ki jih je pozneje še veliko in uspešno izvršil.

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam