skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Pomurje in Porabje na starih razglednicah

Pomurje je naravno in gospodarsko precej enotno območje na obrobju Panonske kotline. Slovensko Porabje je slovensko etnično ozemlje med mursko-rabskim razvodjem in Rabo, po 1. svetovni vojni priključeno k Avstriji in Madžarski.

Read more
Poleg plodne ravnine na obeh straneh Mure spadajo sem še Apaško polje na zahodu, gričevnato Goričko na severu, Lendavske gorice na vzhodu in rob Slovenskih goric na jugu.
Za slovensko etnično ozemlje med rekama Muro in Rabo, ki je bilo dolga stoletja pod Ogrsko, je po 1918 v rabi ime Prekmurje, severni del slovenskega območja ob reki Rabi pa Slovensko Porabje.
Ravninski del Pomurja je največje strnjeno kmetijsko območje v Sloveniji. Tu se stikajo in oplajajo slovenska, madžarska, hrvaška in avstrijska kultura, v vzhodnih krajih z večinskim madžarskim ali mešanim prebivalstvom velja uradna dvojezičnost. Poleg katoliške veroizpovedi so tu samostojne cerkve evangeličanska, binkoštna idr.

Vir:
Slovenija: turistični vodnik, Mladinska knjiga, Ljubljana, 2009
Enciklopedija Slovenije 12, Mladinska knjiga, Ljubljana, 1998

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam