skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Pogrebi in pokopališča

Padle v vojni so najprej pokopavali kar na pokopališča v bližnjem kraju, ko pa je bilo žrtev vse več, so jih začeli širiti v soseščini. Kmalu pa tudi to ni več zadostovalo, zato so pokopališča nastajala tudi blizu začasnih bolnišnic in vedno bliže bojiščem. Za pogrebne obrede so navadno poskrbeli vojaški duhovniki.

Read more
Vojna je terjala tudi veliko civilnih žrtev. Čeprav se je glavnina prebivalstva iz neposredne fronte zatekla v zaledje, je tudi tam prihajalo do številnih nesreč. Vojakov in civilnega prebivalstva pa niso redčile le strelne rane, temveč vse pogostejše epidemije, predvsem kolera, ki se je širila zaradi pomanjkanja vode, higiene, zdravnikov in zdravil; svoje pa so dodale še podgane. Trupla so pogosto razpadala kar na bojišču, ker jih zaradi neprestanih obstreljevanj ni bilo moč pokopati. Nemalokrat so jih sobojevniki kar pometali iz strelskih jarkov ali celo uporabili za gradnjo zaklonov.

Photo gallery

Information

Author of the digital collection

Vlasta Tul

Keywords

POGREBI, POGREBNI OBIČAJI, POKOPALIŠČA, SOŠKA FRONTA 1915-1917, SVETOVNA VOJNA 1914-1918, VOJNA, VOJNA LETALA, VOJNE ŽRTVE, ŽRTVE

Published

17.12.2014 08:09

Modified

25.07.2018 10:34

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam