skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Pogled v preteklost Knjižnice Brežice

Pričujoči članek predstavi Knjižnico Brežice od njenih začetkov pa vse do danes. Z drugimi besedami: od evidenčnih listkov do računalniškega vzajemnega sistema COBISS in/ali od potujočih kovčkov do bibliobusa. Osnova za pripravo zapisov o knjižničnih začetkih je bila rokopisna kronika, ostali podatki so vzeti iz raznih poljudnih in strokovnih besedil ter uradnih dokumentov. Skozi leta se je pozornost s knjižničnega gradiva prenesla k članom in uporabnikom knjižnice. Ključnega pomena pri pripravi programov knjižne in knjižnične vzgoje za najrazličnejše ciljne skupine uporabnikov je tudi podpora prostorov, v katerih knjižnica deluje. Začetnim preimenovanjem in reorganizacijam ter večkratnim selitvam je v šestem desetletju obstoja brežiške knjižnice, s pridobitvijo novih prostorov, sledila ustalitev. Tej pa širitev in oživitev raznolikih vsebin, dostopnih širši javnosti.

Ključne besede: Knjižnica Brežice, knjižnica, Brežice, zgodovina, razvoj 

Ustvarjamo. Rastemo. Se povezujemo, širimo in bogatimo.

Uvodne besede ponazarjajo poslanstvo Knjižnice Brežice, ki piše že več kot sedem desetletij obsežno zgodbo. V tem času pa je rasla, se razvijala in se razcvetela.

Read more

Knjižnica Brežice se je v letih od njene ustanovitve do danes širila, bogatila in vsestransko razvijala. V svojem delovanju je imela večje in manjše vzpone. Začetnemu nabiranju knjig za ustanovitev knjižnice so sledile večkratne selitve v vedno večje prostore. Najprej je knjižnica delovala v učilnici brežiške osnovne šole, leta 1955 se je preselila na Cesto prvih borcev, deset let kasneje v novozgrajeni prosvetni dom, leta 1980 v prostore današnje Dvorane Savice Zorko, ob 60. obletnici, leta 2006, pa se je razcvetela v novozgrajenem prizidku. 

Ljudska knjižnica Brežice, Občinska matična knjižnica Brežice, Knjižnica Brežice - tri stopnje v razvoju splošne knjižnice v Brežicah po drugi svetovni vojni. 

Ustanovitev knjižnice je bila nadaljevanje predvojne knjižnične dejavnosti v Brežicah, ki sta jo razvijali predhodnici Slovenska čitalnica in Sokolska knjižnica (Bemkoč, 1996).

Ko so se v prvih mesecih po drugi svetovni vojni Brežice po štirih letih praznine vsestransko prebujale, so ljudje potrebovali tudi stik s slovensko besedo. Zato so kmalu zbrali skrite slovenske knjige in še z nekaj darovi ustanovili ljudsko knjižnico, ki je od ustanovitve nenehno prostorsko in vsebinsko rasla, z njo pa tudi številne generacije bralk in bralcev.

 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

culture

Author of the digital collection

Sabina Stanič, Mateja Kus

Keywords

KNJIŽNICE, LJUDSKE KNJIŽNICE, javne knjižnice, Brežice, Knjižnica Brežice

Published

25.01.2021 06:40

Modified

27.01.2021 17:31

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam