Map  

Že v času Celjskih grofov je stal na Teharjah »tik ob Voglajničnem mostu že tedaj Turkov mlin«. O njem govori pripoved F. Kočevarja »Mlinarjev Janez, slovenski junak ali vplemenitba Teharjanov«. Avtor jo je oblikoval leta 1860 po ljudski pripovedi, ki naj bi se dogajala leta 1456 v zvezi s poplemenitenjem Teharčanov. Mlina sta se držali dve imeni: mlin Mlinarjevega Janeza in Turkov mlin. Leta 1926 ga je kupil Franc Pocajt, prej najemnik Joštovega mlina. Imel je številno družino, ki je delala v mlinu in prodajala moko v današnji Stanetovi ulici, kjer so imeli trgovino. Zlasti Pocajtova mama se je v spominu sokrajanov ohranila kot socialno izredno čuteča ženska.

Read more
Franc Pocajt je med vojno sodeloval s partizani, toda kljub temu so mu leta 1948 mlin in premoženje nacionalizirali. Stroje so demontirali in odpeljali v neznano, v prostorih mlina pa so še nekaj časa šivali vreče za moko.
 
---
Vir: Tatjana Kač, Od pšenice do kruha, Mlinarstvo in pekarstvo v Celju od začetka 18. stoletja do druge svetovne vojne, Osrednja knjižnica Celje, Celje 2004.

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam