skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Pokloni in obeležja po Pleteršnikovi smrti

Ob njegovem pogrebu, 15. septembra 1923, se je na pokopališču zbrala velika množica ljudi in številne osebnosti slovenskega kulturnega življenja, ki so učenega in skromnega profesorja nadvse cenili.

Read more

Ob deseti obletnici Pleteršnikove smrti, leta 1933, je bilo odkritje spominske plošče na njegovi rojstni hiši. Slovesnosti se je udeležilo veliko ljudi.

Istega leta se je šola v Pišecah preimenovala v Osnovno šolo Maksa Pleteršnika Pišece. Pleteršnik je namreč v času svojega življenja za šolo prispeval veliko knjig in ostalega gradiva, katerega so Nemci, žal, uničili. 

V šolski kroniki lahko preberemo: »Dne 17. septembra 1933 je bila na rojstni hiši v Pišecah odkrita spominska plošča prof. in pisatelju Maksu Pleteršniku ob priliki 10. letnice njegove smrti. Proslava se je začela dne 16. IX. 1933 zvečer s kresovi. Drugi dan je bila sv. maša, počasitev na grobu, a popoldne je bila slovesna odkritev plošče na pokojnikovem domu. Te slovesnosti se je udeležila šolska mladina z učiteljstvom, vsa domača društva, razne korporacije in mnogo občinstva. Glavni govor pri proslavi je imel bivši prosvetni šef Dr. Lončar iz Ljubljane. V počasitev velikega rojaka je tuk. krajevni šolski odbor dosegel, da se imenuje tuk. šola po njem.«

Pleteršnikova domačija je danes razglašena za kulturni spomenik.

 

 

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam