skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Po poteh spominskih plošč Temeniške in Mirnske doline: Stanko Pirnat

Ob 160. letnici rojstva so se v Občini Mokronog-Trebelno na pobudo vsestranskega kulturnega ustvarjalca Staneta Pečka poklonili spominu na skladatelja in pravnika Stanka Pirnata (1859-1899). Pirnatovo ime danes ohranjajo zborovski pevci, saj njegove priredbe narodnih pesmi, še posebej znane, njegovo delovanje in dela pa so v širši javnosti pozabljena.

Read more

Kdo je bil Stane Pirnat so skušali odgovoriti izbrani člani okrogle mize, ki je bila zamišljena kot strokovni posvet o življenju in delu ustvarjalca, ki je zadnja leta preživel kot notar v Mokronogu. Pokopali so ga v grobu premožne družine Pehani. Stane Peček se spominja, da se je nad grobom  iz zidu vzpenjal mogočen nagrobnik v obliki kapelice. Na vgrajeni marmorni plošči je bilo med imeni rodbine Pehani zapisano tudi: notar in skladatelj Stanko Pirnat. Spomenik je bil ostranjen iz pokopališča, ker se je rodbila odselila iz Mokronoga pred mnogimi leti in ni nihče skrbel zanj. Nekaj časa so so nagrobni kamen Mokronožani videvali pri lokalnem kamnoseku, potem pa je izginil. Ljudem se je vtisnil v spomin zaradi njegove izredno lepe oblike in ornamentov.

Na okrogli mizi so sodelovali zgodovinar Matej Ocvirk, kustosinja Dolenjskega muzeja v Novem mestu Marjeta Bregar in predsednica Glasbene matice Ljubljana Veronika Brvar. Slavnostni nagovor je gostom pripravil župan občine Mokronog – Trebelno Anton Maver, poduk o vrednosti spomina na ustvarjalne prednike pa je podal idejni vodja projekta Stane Peček. V imenu Društva slovenskih skladateljev je vse goste pozdravil tudi podžupan občine Štore Jani Glavač, kjer se je Stanko Pirnat rodil, in predstavnik Društva slovenskih skladateljev Tomaž Burkat. Strokovni posvet je obogatila Pirnatova glasba in domiselno izbrani glasbeni program, pri katerem so pod vodstvom Jelke Pintar Gregorčič sodelovali pevci Otroškega in mladinskega pevskega zbora OŠ Mokronog, mlada skladateljica Ana Gregorčič in Kvartet Strmole. Izvrstni pevci kvarteta so se prav za to priložnost posvetili zahtevnejšim izvirnim Pirnatovim skladbam.

Na Pirnatovo dediščino rojake od 7. junija 2019 naprej opozarja spominska plošča, ki sta jo slavnostno odkrila župana občin njegovega rojstva in smrti.

Viri:

Brvar, Veronika (2019). Skladatelj in pravnik Stanko Pirnat v Mokronogu dobil spominsko obeležje. Dostopno na: http://www.revijaglasna.si/novice/skladatelj-in-pravnik-stanko-pirnat-v-mokronogu-dobil-spominsko-obelezje/

Peček, Stane, ustni vir

 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Patricija Tratar

Keywords

SLOVENSKI SKLADATELJI, pravniki

Published

27.09.2019 06:17

Modified

27.09.2019 06:17

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam