skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Plesna izba Maribor

Plesno izbo Maribor je leta 1994 na strokovno pot popeljala ustanoviteljica in dolgoletna umetniška vodja Minka Veselič Kološa (dobitnica Glazerjeve listine leta 1994 in mnogih drugih nagrad), ki je tako strokovnemu kadru kot otrokom in mladini omogočila kreativno in ustvarjalno razvijanje plesa na sodoben umetniški način.

Celoletno plesno izobraževanje je v Mariboru kontinuirano prisotno od leta 1987. Iz prve generacije plesalk se je leta 1994 rodila tudi Plesna izba Maribor. Program celoletnega plesnega izobraževanja (CPI) je potekal v okviru Plesnega centra pri Zvezi kulturnih društev Maribor vse do septembra 1998, ko se je priključil k Plesni izbi Maribor.

Read more

Od leta 1987 se je izobraževalo približno 4000 otrok, mladine in odraslih, ki so svoja znanja in izkušnje pridobivali pri priznanih plesnih pedagogih. Več kot 20 učencev je nadaljevalo svoj plesni študij na priznanih plesnih akademijah v tujini (London, Bruselj, New York, Amsterdam, Salzburg …) in danes delujejo kot profesionalni plesalci, koreografi in plesni pedagogi. To so: Astrid von Ussar Workman, Snježana Premuš, Tadej Brdnik, Tina Kraševec, Mojca Ussar, Tina Valentan, Jasmina Križaj, Urška Vohar, Vlasta Veselko, Tina Dobaj, Anita Čanadi, Mojca Kasjak, Anja Bornšek, Ivan Mijačević, Kaja Lorenci, Sebastian Geč, Marko Urbanek, Lili Mihajlović, Jerneja Fekonja, Matevž Dobaj, Maja Lamovšek, April Veselko in drugi.

Plesna izba Maribor podaja sistematično in strokovno znanje znotraj programa poklicnega usposabljanja mladih na področju deficitarnih poklicev in celostno skrbi za razvoj kulturne ustvarjalnosti na področju sodobne plesne umetnosti  na izobraževalnem področju in na področju odrske produkcije sodobnega plesa ter uprizoritvene umetnosti.

Skrbi za kulturno vzgojo in izobraževanje, izboljšuje dostopnost kulturnih vrednot, razvija programsko in izvajalsko kakovost številnih ustvarjalcev ter zagotavlja bogatitev kulturnega življenja v mestu Maribor in širše. Sodelavci, plesalci in pedagogi Plesne izbe Maribor so aktivni v mnogih državnih in mednarodnih plesnih projektih.

Plesalci se redno udeležujejo območnih, regijskih in državnih plesnih revij, festivalov (Pika miga, Živa)  in tekmovanj mladih plesnih ustvarjalcev OPUS 1 na državnem in mednarodnem nivoju, kjer s svojo kvaliteto prikazujejo umetniško ustvarjalnost in dosegajo zavidljive rezultate.

V okviru celoletnega plesnega izobraževanja pri Plesni izbi Maribor so na pobudo Minke Veselič Kološa jeseni 2004 odprli svoja vrata tudi poučevanju afriških tolkal z Damirjem Mazrekom, priznanim tolkalistom in nekdanjim učencem guruja afriških bobnov Nina Mureškiča. Zanimanje za tovrstno bobnarsko izobraževanje je raslo iz leta v leto, zato sta se Damirju pridružila še bobnarska pedagoga in odlična glasbenika Tina Sovič ter Blaž Korez. Kakovostno delo pedagogov potrjuje vse več bobnarskih članov in kar dvanajst različnih skupin.
Združeni v skupni viziji kontinuiranega izobraževanja in vse bolj prepoznavnem umetniškem plesno-glasbenem snovanju Izbinih plesalcev in glasbenikov v skupnih projektih so dvignili bobnanje na visoko izvedbeno raven.

Ob praznovanju 30-letnega jubileja izobraževanja in ustvarjanja, junija 2017, je Plesna izba Maribor ponosna na plesalke, ki so svojo plesno pot uspešno nadgradile v profesionalnost. Leta 2017 so na 8. bienalnem festivalu slovenske sodobne plesne umetnosti GIBANICA 2017 prejele prestižne nagrade Ksenije Hribar:

  • Snježana Premuš kot koreografinja,
  • Tina Valentan kot plesalka in
  • Kaja Lorenci kot perspektivna koreografinja. 

Več o vseh nagrajencih...

Tudi zdajšnji ustvarjalci Plesne izbe Maribor prejemajo pomembna priznanja: Listino Mete Vidmar 2017 je prejela izjemna otroška plesna pedagoginja in koreografinja Tanja Verglez.

Za naj plesno predstavo 2016 pa je na portalu Parada plesa največ glasov  prejela predstava Na vseh štirih v koreografiji Dalande Diallo, z glasbenim mentorjem Damirjem Mazrekom in v izvedbi mlade generacije plesalk in glasbenikov Plesne izbe Maribor: Ališe Kasjak Gutman, Vanje Kolanovič, Katarine Kolar, Nuše Košti, Zarje Lampret Prešeren, Pie Lavuger, Brina Kološe, Matica Kološe, Nejca Kološe, Kristijana Korata.

Kako se ples nadaljuje in razvija skozi generacije:

- Zvezdana Lamovšek (plesalka plesne skupine Magra), hči Maja Lamovšek, ki je zrasla v Plesni izbi Maribor, zaključuje študij sodobnega plesa in koreografije na akademiji v Linzu ter že poučuje in ustvarja v Plesni izbi Maribor (od 2016).

- Vlasta Veselko (plesalka, pedagoginja, koreografinja v Plesni izbi Maribor), hči April Veselko zrasla v Plesni izbi Maribor, zaključila mednarodno izobraževanje Dance's Start Up v Bologni v Italiji, zdaj že pedagoginja in koreografinja v Plesni izbi Maribor (od 2016) in drugje.

- Mojca Kasjak, samozaposlena v kulturi, je plesalka, ki je od otroških let plesno zorela ob Minki Veselič Kološa (Magra, Plesni center, Plesna izba Maribor) in mnogih drugih priznanih plesnih pedagogih in koreografih, njena hči Ališa Kasjak Gutman zrasla v Plesni izbi Maribor in sodeluje v plesno-gledaliških projektih.

Več o Mojci Kasjak...

- Minka Veselič Kološa je plesala in umetniško vodila plesno skupino Magra, Plesni center in Plesno izbo Maribor, njeni sinovi Matic, Nejc in Brin so zrasli v Plesni izbi Maribor, sprva v fantovski gibalnici (2002-2009), nato v bobnarski šoli pri Damirju Mazreku (2004-2017). Po Minkini poti je šla tudi njena nečakinja Tina Valentan, profesionalna plesalka, pedagoginja in koreografinja.

Več o Minki Veselič Kološa...

Več o Plesni izbi...

Location

Show location

Information

Categories

music, dance

Author of the digital collection

Minka Veselič Kološa

Keywords

sodobni ples, izrazni ples, plesne skupine, Maribor, Plesna izba Maribor

Published

20.11.2017 10:27

Modified

20.11.2017 09:57

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam