skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Pika poka, pika pok

Žetev in mlačev po starem v Deželi kozolcev.

Read more

Žetev je v kmetijstvu izraz za spravilo zrelega žita.  V preteklosti so žito najprej pokosili, nato pa so ga naložili na voz in ga odpeljali do kmetije, kjer je stekel nadaljnji postopek.

Mlačev je kmečko opravilo, povezano s spravljanjem zrnja iz klasja, latja s cepcem, z mlatilnico. Zrnje na tradicionalen način ločimo od slame s tem, da žito obdelujemo s cepci.

Tradicionalna oblika žetve in mlačve je zahtevala veliko število poljedelskih delavcev in žetev je bila tudi družaben dogodek v kmečkem okolju, povezan z mnogimi ljudskimi običaji, ki v dobi mehanizacije izginjajo.

S prireditvijo Pika poka pika pok smo v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine hoteli prikazati kmečki opravili žetev in mlačev v naravnem okolju Dežele kozolcev ter jih dokumentirati v spomin in opomin vsem prebivalcem naše dežele.

Žetev in mlačev so nam prikazali člani Etno društvo Draga Šentrupert in učenci Osnovne šole dr. Pavla Lunačka Šentrupert, ki so nam dokazali da ta tradicionalna kmečka opravila in ljudski običaji, ki ju spremljajo v našem okolju še niso pozabljeni.

 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Patricija Tratar

Keywords

Kmečka arhitektura, KMETIJSKI PRIDELKI, ETNOLOGIJA

Published

15.12.2016 07:10

Modified

16.01.2019 13:03

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam