skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Picek je ptičja maska, razširjena zlasti na Ptujskem polju in na Goriškem. Z masko piceka je povezana nesnost kokoši in dobra letina na vrtu.

Read more
V piceka se našemi mlad fantič. Oblečen je v belo oblačilo, speto okrog vratu. Obraz ima namazan z barvicami ali zakrit s papirnato larfo. Na glavi ima stožčasto kapo iz kartona, okrašeno s pisanimi papirnatimi trakovi. Navadno zajaše leseno palico, ki ima na sprednjem koncu nataknjeno kurjo glavo, na zadnjem koncu pa privezan šop kurjega perja.

Ptičja maska s Ptujskega polja, povezana z zdravjem pri kokoših je tudi kura ali kokotič. V kokotiča se našemijo dečki. Oblečejo se v bele hlače ter masko, ki ima veliko valjasto telo prekrito s papirjem in oblepljeno perjem. Kura oz. kokotič ima spredaj  nameščeno kurjo glavo, zadaj pa rep iz perja. 

Tako piceka kot kuro spremlja pobirač, fant oblečen v odraslega moškega. Nosi stare hlače, srajco, suknjič, moder predpasnik in klobuk, obraz pa ima zakrit s papirnatim naličjem. V rokah ima košaro s plevelom in semenom ter grablje. Na kmečkem dvorišču zapojejo in zaplešejo, voščijo srečo in dobro nesnost pri kokoših, posejejo seme za dobro letino na vrtu in poberejo darove.Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

ethnology

Author of the digital collection

Melita Zmazek

Partners

Stanko Kozel

Keywords

MASKE, Ptuj, pust, PUSTNI OBIČAJI

Published

21.08.2014 13:41

Modified

09.10.2018 10:16

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam