skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Pavel Golia v vrtincu prve svetovne vojne

Ob rojstvu Pavla Golie leta 1887 je kazalo, da bo njegovo življenje zelo srečno, saj se je rodil v družini trebanjskega okrožnega sodnika Ludvika Golie, to je v razmeroma bogatem in intelektualno nadpovprečnem družinskem okolju.

Read more
Toda Pavel je moral kmalu nastopiti  težavno življenjsko pot, ki ga je vodila preko nižje gimnazije v Novem mestu in kadetske šole v Karlovcu do oficirskega čina avstroogrske vojske v Trstu in Ljubljani. Leta 1914 je odšel na fronto, prestopil na rusko stran in se predal vseslovanskim sanjam. Zaradi razočaranja nad velikosrbskimi nameni je leta 1917 prestopil v rusko armado.
Med zimo 1918—19 se je vračal Pavel Golia čez Kijev, Odeso, Carigrad, Solun in Dubrovnik domov.
V Ljubljano je prispel 17. jan.1919 ter se  povsem posvetil književnosti in gledališču. Literarno delo Pavla Golie je zelo raznovrstno: poezija, dramatika, prevodi, dramatizacija in publicistika.
Opravljal je razne gledališke funkcije, med katerimi je bilo najpomembnejše ravnateljevanje v ljubljanski Drami od leta 1922 do upokojitve leta 1946, z dvoletno prekinitvijo med okupacijo, ko ga je šef okupacijske uprave v Ljubljani razrešil ravnateljske službe. Umrl je 15. avgusta 1959 v Ljubljani kot svobodni književnik.

Photo gallery

Information

Author of the digital collection

Patricija Tratar

Keywords

prva svetovna vojna, SLOVENSKI KNJIŽEVNIKI

Published

05.04.2012 00:00

Modified

16.01.2019 13:05

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam